DELA

kulturnotiser



Åländska inslag i
Lokal-tv-fönstret
i finlandssvenska FST5 blir det på lördag. Då visas ett inslag om Alandica, om projektet, behovet, de kritiska rösterna och hur huset kom till. Inslaget är gjort av TV Åland.
Även inslag från Åland 24 är aktuella i Lokal-tv-fönstret, som bjuder på lokalt producerade inslag från hela Svenskfinland. Nu på lördag sänds Åland 24-programmet om en bussafari och lördagen den 19 december blir det ett inslag om de åländska marthorna.



Sopranen
Thérèse Karlsson

ger julkonsert tillsammans med tenoren Karl Rombo och organisten Mathias Kjellgren, från Sverige i kväll, fredag, kl. 19.30 i Vårdö kyrka. Traditionella sånger, duetter och julstämning utlovas. En del av intäkterna från konserten ges till kyrkans diakoniarbete. Karlsson, Rombo och Kjellgren ger också konserten i Jomala kyrka den 27 december.



Monika Fagerholms
”Glitterscenen”,
med underrubriken ”och flickan hon går i dansen med röda gullband” heter diskuteras i Litteraturföreningens radiobokcirkel i Ålands radio på måndag, den 14 december klockan 10.33, med repris lördagen den 19 december klockan 14.00. I cirkeln deltar som vanligt Kjell Andersen, Anne-Louise Fogelström, Doris Ingman och Leo Löthman.
Monika Fagerholms ”Glitterscenen” är redan nominerad för nordiska rådets litteraturpris och nominerades i går även för Runebergspriset.



Det blir ”Kristina
från Duvemåla” som

återinviger Svenska Teatern i Helsingfors år 2012, efter teaterns stora ombyggnad. Musikalens upphovsmän, Benny Andeersson och Björn Ulvaeus, i onsdags. Vid en välbesökt presskonferens skrev de under kontraktet tillsammans med teaterchef Johan Storgård.
För dryga fem år sedan togs de första stegen med målsättningen att få uppföra Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern. Musikalen blir det största Svenska Teatern hittills har producerat.
Svenska Teaterns produktionsbolag får rätten att representera musikalen i Finland på landets två språk samt i Ryssland, Polen, Lettland, Estland och Litauen på respektive lands inhemska språk.



En målning
av Rembrandt

har sålts till rekordpris på auktion i London, rapporterar FNB.
Tavlan, från 1658, såldes för drygt 22 miljoner euro på auktionshuset Christie’s. Det är den största summa som någonsin betalts för en Rembrandt.