DELA

kulturnotiser



Augustprisvinnaren
Steve Sem-Sandberg
kommer att finnas bland författarna på Mariehamns litteraturdagar den 19-20 mars. Bland övriga namn som är klara nämner projektledaren Isabella Sarling även författarna till ”årets bästa kriminalroman”, Roslund & Hellström, poeten Johannes Anyuru, författaren till ”Berlinerpopplarna” Anne B Ragde samt Miika Nousiainen och Sara Kadefors.
Litteraturdagarna erbjuder nu också en möjlighet att ge bort en litterär upplevelse i julklapp. Man förhandssläpper 50 biljetter till respektive kvällsevenemang den 19 och 20 mars. Försäljningen börjar onsdagen den 16 december kl 12 och pågår fram till jul. Därefter förekommer ingen försäljning innan resten av biljetterna släpps torsdagen den 25 februari.



Utekonstverket
Swing invigs
på entrétorget vid kultur- och kongresshuset Alandica i Mariehamn på söndag, den 20 december, kl 14. Konstverket är skapat av Satu Kiljunen och utgör den sista utsmyckningen som förverkligas av de tre vinnande bidragen i landskapsregeringens utsmyckningstävling för Alandica. Vid invigningen talar både vicelantrådet Britt Lundberg och konstnären. Whatclub spelar swingmusik i Alandicas foajé och det serveras varm glögg och pepparkakor. Invigningen är öppen för allmänheten.



Tävlingen
ung Vera-film
får nya regler inför 2010-års upplaga av tävlingen som hålls i samband med filmfestivalen Vera. Filmklubben Chaplin meddelar att reglerna ändrats på begäran så att tävlingen nu får två åldersklasser, en för unga upp till 18-årsålder och en för äldre ungdomar upp till 26 år, räknat från den 6 mars 2010.
Deadline för tävlingsbidragen är 25 februari. Regler för tävlingen finns på http://www.verafilmfestival.ax Ansvariga för arrangemanget är Simon Jansson, Simon Holmström och Per-Ove Högnäs.



Leo Löthmans
roman ”Odjur”
som kom på PQR tidgare i höst recenseras av Bror Rönnholm i Åbo Underrättelser. Rönnholm skriver att det ”tar sin tid innan romanen jämkar sig någorlunda till rätta”. Men på sista sidan kan man ”se tillbaka på en välskriven roman om ett tragiskt livsöde och en berättelse som är en klarsynt och inkännande beskrivning av och något av en vidräkning med den tid och miljö där författaren själv växte upp.”
”Odjur” recenserades i Nyan av Jan Kronholm den 28 oktober.”