DELA

kulturnotiser



Om kvinnokropp
och skönhetsideal
skriver Linnea Tillema i en essä över ett helt uppslag i söndagsnumret av Dagens Nyheter, den 31 januari. Kulturessän ansluter sig till ”modemånaden” februari. ”En duglig kvinna ska ha en slimmad kropp”, är rubriken på essän där Tillema behandlar såväl smala som kurviga ideal och vad de kan stå för.
Linnea Tillema, som kommer från Åland, är känd för Nyans läsare från flera vikariat och som kolumnist. Hon har studerat idéhistoria, litteraturvetenskap och allmän historia i Uppsala och Berlin. Just nu bor hon i Stockholm och jobbar som frilansande journalist.



Sagostund blir det
i Finströms bibliotek
på fredag den 5 februari, Runebergsdagen, kl 10.00 Det är barn- och ungdomsbibliotekarie Ann-Christine Sjölund som då läser sagor som handlar om vintern och alla är välkomna, meddelar biblioteket.



Författaren
Charlaine Harris
är aktuell i svenska Månpocket, som i maj ger ut de tre första delarna av författarens mycket framgångsrika serie om Sookie Stackhouse. Böckerna lanseras i helt nya översättningar och med nya omslag. Ytterligare minst två titlar ges dessutom ut senare under 2010.
Det är böckerna om Sookie Stackhouse som ligger bakom den populära TV-serien ”True Blood” med bland andra Alexander Skarsgård på rollistan.



I augusti flyttar
Teater Viirus
i Helsingfors in de nya utrymmena i Kronohagen. Vårens föreställningar spelas ännu på Diana-scenen, i Helsingfors centrum. I april spelas, på publikens begäran, extra föreställningar av sjuttiotalsskildringen ”Detta har hänt”. Om en vecka blir det premiär på ”Farbror Fedja, katten och hunden”, en dramatisering av Eduard Uspenskijs älskade barnboksklassiker.



Handgjort heter
en utställning
som öppnas på Nationalmuseum i Stockholm torsdagen den 11 februari. I utställningen förenar intresset för människan konstnärer från olika sekler. Syftet är att visa på den tecknade linjens unika betydelse och nutida revansch.
Nationalmuseums samling av handteckningar är en av världens främsta och nu får besökarna möjlighet att se verk av bland andra Rafael, Rembrandt och Albrecht Dürer men också den samtida illustratören Stina Wirsén som bjudits in för att föra en dialog mellan nu och då.