DELA

Kulturföreningar öppnar dörrarna

Nästa söndag, den 27 november klockan 11-15 öppnar tre kulturföreningar sina dörrar och visar upp sina verksamheter. Det är Ålands konstförening, Ålands slöjd & konsthantverk och bild & formskolan som alla finns i samma hus på Fabriksgatan 4.
Ålands konstförening har öppet hus i sin klubblokal och förevisar grafikverkstan och den nyinförskaffade grafikpressen. Det bjuds på glögg och pepparkakor och man kan göra egna kort i deras julkortsverkstad. Det görs även klippta juldekorationer i plåt. Ett antal konstnärer är med och säljer egna konstverk, bland annat julkort.
Bild & Formskolan firar avslutning av höstterminen med glöggbjudning. Elevernas arbeten från hösten visas upp i en utställning i skolans lokaler.
I samma lokaler finns även Ålands slöjd & konsthantverk som informerar om verksamheten och arrangerar ett hantverkslotteri. Försäljning av konsthantverk sker nere i hallen. Man kan även passa på och göra egna dekorationer till julgranen.
– De tre föreningarna som också finns presenterade tillsammans under portalen www.konsten.ax glädjer sig åt att få visa sig tillsammans och planerar att utöka samarbetet genom gemensamma aktiviteter, kurser och projekt under kommande år, skriver man i ett pressmeddelande.
– Vi hoppas många tar vara på detta tillfälle att bekanta sig med våra föreningar och våra utrymmen.



Pianoelever
ger konsert
Onsdagen den 23 november ger musikinstituts pianoelever en konsert. Konserten börjar klockan 19.00 i konsertsalen. Sammanlagt uppträder ett femtontal pianoelever. Repertoaren består av musik av bland andra Bach, Beethoven, Chopin och allehanda spelboksmelodier.



Finlands Akademi inrättar
Martti Ahtisaari-akademiprofessur
Finlands Akademi ska inrätta en akademiprofessur i fredsforskning och forskning inom internationell konflikthantering i Martti Ahtisaaris namn.
– Akademins styrelse vill hedra president Ahtisaaris insatser genom att stärka forskningen inom detta viktiga område. President Ahtisaari har framgångsrikt medlat i internationella konflikter och konflikter mellan etniska och religiösa grupper, säger akademins generaldirektör Markku Mattila i ett pressmeddelande.
Finansieringen för en Martti Ahtisaari-akademiprofessur är avsedd för en forskare i toppklass för forskning på heltid. Professorn förväntas bidra till att utveckla forskningen inom fredsforskning och internationell konflikthantering. Professorn arbetar enligt sin egen forskningsplan, leder sin forskargrupp och ger handledning till unga forskare.
Martti Ahtisaari-akademiprofessuren tillsätts för högst fem år i taget. Professuren utlyses internationellt. År 2011 finansierar Akademin sammanlagt 41 forskaranställningar som akademiprofessor. q