DELA

En konsert med romanser

bjuder Elina Granlund och Britta Lovén på i stadsbiblioteket i Mariehamn på lördag kl 13. Båda är studerande vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Elina kommer från Åland och Britta från Umeå. Vid romanskonserten framförs musik av kompositörerna Gunnar de Frumerie, Wilhelm Stenhammar, Ture Rangström, Edvard Grieg, Adolf Fredrik Lindblad, Wilhelm Peterson-Berger och Frédérik Chopin.
Inträdet till konserten som ingår i kulturbyråns serie kultur på dagtid är fritt.



Åländskt
konsthantverk
visas i Åbo i november. I utställningen Livsstil -10 på Galleri Campus deltar Marlene Lindbäck, Eva Eriksson, Gunilla G Nordlund och Maria Sjölund. Livsstil -10 vill inspirera till konsumtion med eftertanke och erbjuder ett alternativ till dagens slit och släng- mentalitet. Utställningen öppnas den 3 och pågår till den 28 november.



Henryk Gwardak
spelar på orgeln
i Lemlands kyrka vid den orgelstund som arrangeras onsdagen den 3 november kl. 19. På den romantiska orgeln framför Gwardak verk av Olivier Messiaen, Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Jules Massenet och Pierre Cholley. Konserten inleds kl 19.



Anna Rydén
och Andy Fite
är gäster vid Nordens instituts sista kultursoppa för hösten på Alandica, onsdagen den 3 november kl 12.
Anna Rydén har alltid sjungit; visor, folkmusik och körmusik, men jazzens traditionella sångrepertoar träffade henne i hjärtat 1983. Andy Fite är en amerikansk jazzgitarrist, sångare och låtskrivare som har bott i Sverige sedan 1994.



Finländska band
fuskar med
musikrapporterna. Enligt Janne Louhivuori, ordförande för musikerorganisationen Elvis fuskar grupperna med repertoarrapporterna som skickas till upphovsrättsorganisationen Teosto, skriver FNB. Utifrån rapporterna delar Teosto ut ersättningar till textförfattarna, kompositörerna, deras arvingar och skivbolagen.
Banden lägger, enligt Louhivuori, till egna låtar i rapporterna – låtar som inte spelats på konserterna. Samtidigt lämnar de bort en del av låtarna som egentligen hör till repertoaren. Louhivuori intervjuas i tidningen Savon Sanomat.