DELA

Kulturnotiser



Folkmusikgruppen JPP
håller workshop och konsert

på Ålands Musikinstitut lördagen den 10 maj. Workshopen för spelmän hålls klockan 14-17 och konserten inleds klockan 19. Gruppen JJP (Järvelän Pikkupelimannit) har rest mycket i Europa och USA på folkmusikfestivaler och de är ständigt återkommande till Umeå Folkmusik festival. Givetvis är de också en av orkestrarna på Finlands egen stora folkmusikfestival i Kaustby. Gruppen har gett ut sex album.
JPP har, trots en lång karriär bakom sig, bevarat det ursprungliga i folkmusiken och samtidigt hittat ett eget ”sound” som man känner igen.”


Söderströms och Teos
inleder samarbete.

Efter 117 enspråkigt svenska år etablerar Söderströms nu ett närmare samarbete med ett finskt förlag. Tapani Ritamäki, litterär chef på Söderströms poängterar att det inte är fråga om ett samarbete som radikalt skiljer sig från det samarbete man haft med andra finska förlag under decennier. Man vill ge fler finlandssvenska böcker möjligheten att utkomma på finska. Avsikten är att årligen publicera omkring fem titlar i serien Teos | Söderströms och att de utkommer samtidigt på svenska och finska. Förlagen väljer tillsammans ut de titlar som översätts. I höst utkommer: Emma Juslin: Frida ja Frida, Marianne Käcko: Tapa minut, äiti!, Annika Luther: Kirje maan ääriin, Stefan Nyman: Anna on-line och Hannele Mikaela Taivassalo: Viisi veistä Andrej Kraplilla.



Ålands enda biograf
Brändö Bio har
inlett sin verksamhet
igen efter ett längre uppehåll.. Problemen med projektorn och ljudanläggningen är åtgärdade. I går visades Arn- Tempelriddaren på Hembygdsgården i Brändö som rustats för att fungera som biograf. Den 18 maj håller föreningen årsmöte och väljer styrelse och gör upp planer för den kommande verksamheten.



Den traditionella vistävlingen
i samband med Kronoby Visfestivalen i juli ordnas av Tondiktarna r f . Har du skrivit eller tänkt skriva en visa och vill delta i tävlingen skicka då texten med noter eller inspelade på band till Visfestivalen. Senast 31 maj behöver bidragen vara inlämnade. Bifoga kontaktuppgifter i ett slutet kuvert. Tävlingen är indelad i en allmän klass och en ungdomsklass. Mera information om tävlingen finns på www.wbd.nu/visfestival