DELA

Kärlek i grymma tider

Med stigande intensitet fylldes den varma sensommarkvällen på Åbo slotts borggård med röster från det förflutna. Musiken som var den bindande väven för kvällens ”folkopera” körde igång för att sluta först 90 minuter senare.
Då hade åskådaren fått vara med på en dramatisk resa i tiden.
I ”Henrik och Häxhammaren” har två ålänningar huvudrollerna.
Henrik och Häxhammaren är en historia som delvis finns dokumenterad i Åbo Akademis arkiv. På så vis blir föreställningen en fin blandning av konst och vetenskap. Henrik Eolenius (Dan Karlström) dras till den skönsjungande Lisen (Thérese Karlsson) men samtidigt har han lockats till ockultism av en ökänd lärare vid Akademin.
Vad Henrik egentligen gjorde i början blev lite otydligt, men senare kommer ett tema fram i form av en kärlekssång, som ytterligare retar de religiösa auktoriteterna. Den religiösa makten gestaltas på ett imponerande sätt, både av kören och i form av Biskop Terserus, som är besatt av att jaga häxor med hjälp av Häxhammaren: Handboken Malleus maleficarum.
Terserus spelas strålande ondskefullt av Mats Lillhannus. Terserus möter motstånd hos en ädel Per Brahe (Petter Andersson), som försöker hjälpa de dödsdömda som ”ingådt pactum cum Satana”.

Åländska solister
Thérèse Karlsson är för tillfället aktuell i Åbo med Les Misérables och Dan Karlström kommer i det närmaste att ta sig an både Wagner och Mozart. De spelar kärleksparet som står i centrum av den dramatiska häxjakten. Båda ger varma, närvarande och säkra tolkningar, med duetterna som höjdpunkt.
Karlsson spelar också Lisens mor, och Karlström gör en underhållande parentes som djävulen i en scen som abrupt tar åskådaren bort från sagans verklighet. Denna sataniska scen med Karlström uppe på ett bål med röd djävulsmundering och håret format till horn var magisk på ett vrickat sätt och frambringade skratt och spontana applåder från publiken.
”Henrik och Häxhammaren”
Folkopera som uppförs 27.8, 28.8, 3.9 och 4.9 på Åbo slotts gård.
Åbolands kammarkör, Studentkören Brahe Djäknar, Akademiska Orkestern. Solister: Petter Andersson, Thérèse Karlsson, Dan Karlström, Mats Lillhannus. Kompositör: Ulf Långbacka. Dirigent: Sauli Huhtala. Libretto och regi: Dan Henriksson. Scenografi och dräkter: Carmela Wager. Ljusdesign: Mari Agge.
Läs mer i papperstidningen!
Jenny Katarina Wiik