DELA

Hon vet att spänning lockar

– Spökhistorier rör sig i en fantasivärld och därför väcker de intresse trots att vi via tv:n serveras så mycket gruvligheter.
Det menar författaren Yvonne Hoffman (bilden) som skrivit en hel del skräck och spänning för barn. I går besökte hon Sunds grundskola i Barnens litteraturdagar.
Yvonne Hoffman belönades för ett par år sedan med svenska fantasyföreningen Catahayas pris för novellen ”Gården” som ingår i hennes novellsamling ”Pojken i dimman och andra skymningsberättelser”.
Motiveringen visar att hennes sätt att skriva spänningsmättat slår an. ”Gården” beskrivs i prismotiveringen som ”en klassisk skräckberättelse som gradvis griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän efter sista ordet.”


Spänningsfyllt
När hon i går träffade eleverna i årskurs 5 och 6 i Sunds grundskola handlade det också om hennes historiska skrivande, men mycket om just spök- och skräckhistorier och hur man skriver spänningsfyllt.
Bland annat återberättade hon en spännande historia om en bilfärd med sonen Johan genom övergivna spökstäder på Tasmanien och en skräckfylld övernattning som enda gäster i ett gammalt hotell som visserligen inte fanns med i boken om så kallade ”Haunted Houses” (hemsökta hus), men som kanske borde ha funnits där…
– Mest spännande är det som man inte riktigt vet om är sant eller inte, säger Yvonne.
Nyan får sig en pratstund med henne efter lektionen och frågar vad det är som gör att det tycks finnas ett behov av skräck- och spökhistorier bland de unga.
– Just nu tror jag nog att det är den trygghet vi lever i. Man satt nog inte på samma sätt och berättade spökhistorier under krigstiden, tror jag.


Fantasivärld
Att spökhistorierna lever tror hon också beror på att det finns behov av en fantasivärld vid sidan av de realistiska otäckheter som vi får genom nyhetsförmedlingen i medierna.
Spökhistorierna är inte så realistiska, man anar att de inte är sanna men kittlas ändå av det okända. Kanske utgör berättelserna en välkommen kontrast till vardagen.
Att Yvonne Hoffman skriver om spökerier förklarar hon med att hon själv alltid tyckt om sådana berättelser.
– Hemma berättades det nog inga spökhistorier men vi hade tjocka böcker med inbundna årgångar av tidningen Allers från förra sekelskiftet och de innehöll de mest gruvliga berättelser. Vi hade också en bok med gamla folksagor som satte fantasin i rörelse.


Ligger i tiden
På något sätt tror Yvonne Hoffman att detta med skräckberättelser och spökerier ligger i tiden just nu och det gäller speciellt de unga.
– När jag sände in manuskriptet till boken ”Ögonen och andra spökhistorier” år 2000 var man först ganska betänksam på förlaget men boken kom ut och det visade sig att hela upplagan såldes slut.
Att de unga vågar läsa spökhistorier trots att de kan vara nog så hemska har hon en förklaring till.
– När man läser en spännande bok och sedan slår ihop den så är det som om det otäcka inte finns längre.


Historia
Det andra spåret i Yvonne Hoffmans skrivande för barn och unga handlar om historia. Bland annat har hon skrivit om ”Den kluvna stenen” och ”Kniven och ringen” som handlar om vikingatiden.
Just nu arbetar hon på en bok med bakgrund i stora ofreden och kampen mellan Karl den XII och Peter den Store och ett sjöslag som utkämpades vid Hangö udd, inte långt från författarens sommarviste i Lappvik.
På gång har Yvonne Hoffman just nu en bok med nya skymningsberättelser men även en vuxenbok, ”Berättelser från kusten”, med bearbetade sägner, som förlaget Scriptum i Vasa skall ge ut.
Yvonne Hoffman är född i Helsingfors och sedan 1970 bosatt i Österbotten. Hon har arbetat som svensklärare men är från 1993 fri författare.

TEXT & FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466
text och foto