DELA

Historiskt och åländskt i Veraupptakt

I kväll kör filmfestivalen Vera igång.
Det har gått femton år sedan Vera sjösattes. Nu kan festivalen också, efter ett uppehåll på fem år, återvända till Bio Savoy.
Traditionsenligt startar festivalen med en åländsk helkväll. Sedan följer fyra dagar späckade med dokumentärfilm.
Filmaren Per-Ove Högnäs i Veras festivalstyrelse håller i trådarna för den åländska kvällen och tycker att man kan bjuda på ett varierat program av både gammalt och nytt.
För den som gillar film från en tid som flytt lönar det sig att vara på plats redan när den första visningen inleds kl. 17.30. Högnäs berättar att man via Finlands filmarkiv fått tag på två riktiga pärlor.
– Vi visar en journalfilm från 1927 som kan vara en av de äldsta från Åland och en turistfilm från 1935 där man bland annat får vara med om att klä och resa midsommarstången i Eckerö Storby.

Moser och Acke
Nyan har tidigare berättat om den nya dokumentärfilm om konstnären J.A.G. Acke som konstkännaren Claes Moser och filmaren Mathias Walin gjort. Filmen som också handlar om Ackes verksamhet inom Önningebykolonin får sin urpremiär i kväll. Claes Moser – som många känner från Antikrundan på TV – är närvarande.
Övriga filmer i Veras åländska kväll är ”Amandas stuga”, en film av Per-Ove Högnäs från Dånö, ”Översvallande”, Pär Löthmans film om färjsvallet i Föglöleden, ”Ulvens döttrar”, Kalle Wetterströms film om sånggruppen med samma namn, ,”Soak Kaos” av Kari Niskanen, Stäni Steinbock och Simon Holmström, ”Kapten Sundblom”, Johan Karrentos dokumentär om postrodden, ”Love Between Storeys” av Nils-Erik Ekblom och Tom Norrgrann, och ”Man får säga udda” av Ann-Sofi Nylund.
”Bronze age”, en kortfilm på fem minuter från Kökar av Cathrine Dalfin från Frankrike avslutar kvällen vid 22.30-snåret.
I kvällen medverkar också kulturminister Johan Ehn som kl. 18.50 inviger festivalen.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm