DELA

Henrik Nylund i museisommar

Föglökonstnären Henrik Nylund (1945-1982) och hans konst exponeras stort i sommarens utställning i Ålands konstmuseum.
Utställningen följs också upp med kryssningar i Föglö skärgård.
Henrik Nylund hann vara mångsidigt verksam som bildkonstnär trots att han gick bort redan 1982, endast 36 år gammal. Han gjorde bland annat oljemålningar, akvareller och teckningar och var kulturellt verksam på andra områden, bland annat som bejublad revymakare. Han var också samhällsengagerad, med hemvist inom liberalerna, och en av de mest aktiva vid Nya Ålands tillkomst där han medarbetade med aktuella tecknade kommentarer.
Skärgårdsnaturen på Föglö med alla dess holmar och skär var ett viktigt motivområde för Henrik Nylund. På ett kärleksfullt sätt lyfte han fram detaljer i stenar, berghällar, havsslipade strandfynd, båtar och gamla bruksföremål.


Aderton år sedan senast
Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen säger att museet fått en hel del förfrågningar om möjligheten att hålla en Nylund-utställning, särkilt efter att boken om Henrik Nylund utkom 2007.
– Senast höll museet en utställning med hans konst är 1992 så det är helt motiverat att ställa ut honom igen, menar Procopé Ilmonen och tillägger:
– Det blir en bra sommarutställning som bör intressera både turister och ålänningar.
Museet har i sina egna samlingar ett tiotal verk av Nylund men för utställningen lånar man i en hel del arbeten.
Bland det som visas nämner Susanne Procopé Ilmonen den så kallade Sabina-triptyken som i tiden hängt i restaurang Sabina men numera finns i lagtingets utrymmen.


Sörgårds och skärgård
Möjligheter att på nära håll uppleva Henrik Nylunds Föglö ges i anslutning till utställningen. Fredagen den 30 och lördagen den 31 juli finns det möjlighet att besöka Nylunds barndomshem Sörgårds där hans syster Brita Sommarström tar emot och visar runt. Efter besöket på Sörgårds görs en seglats med strandhugg med galeasen Albanus.
Utställningen i konstmuseet öppnas den 28 april och pågår till den 5 september.


Broar över havet
Ålands museums sommarutställning på Torget i museet behandlar migrationsströmmarna över Ålands hav. Steget för ålänningar att bosätta sig i Sverige har varit kort. Kulturgeografen David Jansson och folkloristen Susanna Österlund-Pötzsch har undersökt detta fenomen via intervjuer, enkäter och forskning i medier och litteratur. Ålands emigrantinstitut har varit involverat i projektet.
”Broar över Ålands hav” heter utställningen som visas mellan den 5 maj och 8 augusti.


Fogdes bilder
Gamla bilder från Åland kan man också botanisera i under sommaren i Ålands museum. Mellan den 13 maj och 29 augusti visas i specialsalen och entrégalleriet en utställning med bilder ur Elis Fogdes stora samling.
Österbottningen Fogde kom till Åland 1931. Han var forsttekniker men anställdes 1937 som lokalkorrespondent för Hufvudstadsbladet och tog under 40 års tid en mängd bilder för sina reportage i tidningen. Elis Fogde gick bort år 1989 men hade året innan överlämnat innan sin stora bildsamling, med mer än 14.000 bilder, till museet.
”Ögonblick ur åländskt vardagsliv”, kallas utställningen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax