DELA

Händelsekalendrar finns redan

Både på turistförbundets hemsida och på www.kulturportalen.ax finns möjlighet för kulturföreningarna att uppdatera en händelsekalender. Då skulle de evenemangskrockar som Nyan skrev om igår undvikas.
– Problemet är att arrangörerna inte uppdaterar händelsekalendern, säger turistförbundets vd Annica Jansson.
Annica Jansson, vd på Ålands turistförbund, ser problem med att alla evenemang arrangeras samma helg. Som Nyan skrev igår ordnades 13 olika evenemang i lördags.
– Givetvis är det bra om vi på Åland kan erbjuda ett stort utbud av evenemang och något för alla. Men när ett stort antal likartade evenemang som attraherar samma målgrupper krockar är det olyckligt, speciellt om det under närliggande helger inte ordnas så mycket. Därför behövs en bättre samordning än idag.


Sen information
Problemet är att arrangörerna inte uppdaterar de hemsidor som redan finns.
– Samordningen mellan kulturella evenemang handlar inte bara om att det saknas en koordinator, utan framför allt om att arrangörerna ofta informerar relativt sent om sina evenemang. Det är viktigt att de enskilda arrangörerna uppdaterar informationen, till exempel hur långt planeringarna kommit, vem som står för arrangemanget och kontaktuppgifter. Det skulle möjliggöra större samordning av evenemangen.
Alla arrangörer bör ta eget ansvar, poängterar Annica Jansson. Hon påpekar också att turistförbundet redan har en händelsekalender.
– Huvudansvaret skall ligga hos arrangörerna, och alla måste ta ansvar för att informera om sina evenemang i ett tidigt skede. En hemsida där alla arrangörer lägger upp info över sina evenemang borde räcka, utan att resurser behöver läggas på en koordinatorstjänst.
Om en ny tjänst skall diskuteras, skulle Annica Jansson helst se att uppgiften inte enbart bestod i att samordna befintliga evenemang, utan också locka och initiera nya evenemang till Åland.


Dela kopieringsmaskin
Då man rör sig i nordiska sammanhang är det en självklarhet att föreningar inom samma sektor har en gemensam takorganisation och samordnar sina evenemang. Den erfarenheten har Stefan Simonsen som arbetat på Nordens institut och som tagit initiativ till den åländska kulturportalen på nätet.
– En takorganisation för kulturföreningarna skulle behövas. Det handlar om fördelar i allt från att dela kopieringsmaskin till att bli en kraftigare röst då man söker pengar eller vill påverka politiskt.
De åländska kulturföreningarna samlades till ett möte för några år sedan, då var det Nordens institut som tog initiativet. Frågan om en gemensam takorganisation togs då upp.
– En del var positiva och tyckte att det fanns ett jättebehov av samarbete. Andra tyckte att det bara skulle bli värre om man skall samarbeta.


Hög tröskel
Stefan Simonsen har byggt en plattform för kultur genom att vara en del av NIM-projektet sedan förra sommaren.
– Kulturportalen.ax har inte bara har en ”kulturkalender” utan också ett forum och möjlighet för i princip vem som helst att skapa infosidor med vilket innehåll som helst.
Problemet är att föreningarna inte skriver in sina evenemang.
– Sidan fungerar, men det verkar finnas en tröskel för att skriva in sina evenemang i händelsekalendern.
Stefan Simonsen håller med kulturbyråns byråchef Jan-Ole Lönnblad som i gårdagens tidning tyckte att kulturföreningarna skall ta exempel från sportföreningarna.
– Det borde finnas en adress för var man kan hitta alla kulturevenemang på Åland.
Han efterlyser också en kulturadministratör som inte har ett politiskt uppdrag utan i högre grad kan arbeta operativt. Han kan själv tänka sig att bli en sådan.
– Jag har en viss erfarenhet av att koordinera kultur och ett brinnande intresse för kulturfrågor. Redan nu arbetar jag med kulturportalen flera timmar per vecka. Jag ställer gärna upp som en koordinerare om det finns behov.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax