DELA

Han söker världsmusikens ur-gen

Långt uppe i Hammerfest i nordligaste Norge sitter Andreas Fliflet och gör världsmusik. Men han har åtminstone en del av ena foten på Åland och delar av hans pinfärska skiva ”Mira” är inspelad i Eckerö och Saltvik.
Det är många som känner Andreas Fliflet på Åland. Han jobbade under många somrar på musikläger och skriftskoleläger på Lemböte lägergård och han har också varit inhoppare på gamla Birka Princess. På sin mors sida har han släkt som härstammar från Eckerö men också från Helsingforstrakten.
Och fortfarande besöker han alltid Åland sommartid, tillsammans med hustrun Adriana, som kommer från Argentina, och de två barnen.
– Vi har just bokat plats på biltåget från Kolari för sommarens resa, säger han.
– Kolari är den nordligaste utposten på det europeiska järnvägsnätet och ändå har vi 500 kilometer att köra från Hammerfest för att komma dit och kunna sätta bilen på tåget söderut, säger Andreas för att förklara hemstadens nordliga position.


Mångsysslare
– Vi ser nästan till Nordpolen härifrån, säger han också lite på skämt.
Det sistnämnda inte för att klaga på isoleringen utan mera för att förklara varför han blivit så tekniskt bevandrad i sitt musikskapande.
– Man måste helt enkelt kunna lite av varje här. Det är lite som med den kända åländska mångkunnigheten.


Första i sitt slag
Den skiva som Andreas just släppt och som också kommer att finnas i musikhandeln på Åland torde – enligt Fliflet – vara världens första världsmusikskiva i det som kallas Audio Blu-ray-formatet.
– Det är också den första världsmusikskivan som är inspelad i äkta 5.1 surroundljud, förklarar han.
Skivan har bland annat fått ett positivt omnämnande i aprilnumret av BBC Music Magazine.


Kända artister
Jienet, Andras Fliflets produktionsbolag, släppte sin första skiva ”Daja” år 2000 och även den väckte uppmärksamhet i vida musikkretsar. Genom åren har Fliflet – trots att han opererar från det nordliga Hammerfest – haft förmånen att göra musik tillsammans med kända artister, som Angelique Kidjo, Mory Kante, Marie Boine och många andra.
Den nya skivan bygger på inspelningar i bland annat Norge och Brasilien. Med finns också musik som Fliflet bandat med gruppen Ulvens döttrar – Johanna Grüssner, Isabella Sarling och Ella Grüssner Cromwell-Morgan – i Eckerö kyrka och Saltviks kyrka på Åland.


Gemensam ur-gen
På frågan om vilken musik han strävar efter att ta fram svarar Fliflet:
– Jag försöker gå tillbaka till de gemensamma rötterna där mycket bygger på röster och rytminstrument. Det finns i detta något som verkar trigga en gemensam musikalisk ur-gen. En mammas röst får ju ett litet barn att reagera på ett helt annat sätt än om mamman spelade samma musik till exempel på en hammondorgel.


Inkluderande musik
Fliflet förklarar också att han försöker göra en inkluderande musik med medryckande rytmer, men samtidigt med humor och innerlighet.
– Jag vill att man skall känna sig närvarande i musiken.
Utöver sin verksamhet som kompositör, inspelningstekniker och musiker sysslar Andreas Fliflet också med undervisning. Han arbetar som lektor både vid universitetet i Tromsö och Högskolan i Finnmark.
– Jag undervisar i arrangemang, komposition, musikteori och har även instrumentundervisning på elbas, förklarar denne mångssysslare inom musiken.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax