DELA

God konst går alltid att sälja

Allt som är bra går att sälja. Det säger Ålandsbördige Christian Boman, vd på Bukowskis i Finland.
Senaste vecka sålde han de dyraste möbler som någonsin gått under klubban i Finland och också en hel del bildkonst till goda priser. (På bilden visar Boman en målning av Victopr Westerholm.)
När Nyan träffar Christian Boman i auktionshuset på Stora Robertsgatan i Helsingfors några dagar efter den internationella jubileumsauktionen den 13-14 december håller man på att packa i hop och bereda rum för nya objekt. Men mycket står fortfarande kvar.
Däribland det uppmärksammade möblemang i tolv delar som tillhört den ryska tsarfamiljen. Möblerna – en soffa, ett praktfullt soffbord, fyra karmstolar och sex vanliga stolar i försilvrad bok utgör en del av ett större möblemang som gjordes för kejsarinnan Aleksandra Feodorovnas silversalong i Vinterpalatset i S:t Petersburg år 1894. Det finns fortfarande fotografier bevarade som visar möblemanget i sin miljö i palatset


Utländsk köpare
Tidigare bjöds andra delar av möblemanget ut på en annan auktion, men drogs tillbaka på grund av tvister kring ägoförhållandena.
Möblerna som gick under klubban hos Bukowskis för en vecka sedan hade inget utropspris men klart är att slutpriset gick en bra bit över det som man ändå hade i tankarna. Slutpriset blev 320.000 euro.
– Och då skall man komma i håg att innan möblerna är ute ur huset här så är priset med skatter och avgifter uppe i cirka 380.000 euro, säger Christian Boman och konstaterar att det handlar om de de dyraste möbler som någonsin sålts i Finland.
Vem köparen är uppger Bukowskis inte, men enligt Boman har man kommit överens om att man får säga så mycket som att möblemanget går till utlandet.


Enormt intresse
Att priset blev så högt har i det här fallet flera orsaker. Dels är det, som Boman redan konstaterat, så att det som är bra går att sälja, dels finns det ett enormt intresse för sådant som tillhört den ryska tsarfamiljen och dels har väl också uppmärksamheten kring den här möbelhelheten spelat in.
– Vi har ju aldrig tidigare varit med om att Reuters i London sänder hit ett filmteam, säger Boman.


Kvalitet står sig
Christian Bomans konstaterande om att det som är bra går att sälja finns det också andra exempel på från den senaste auktionen men även från Bukowskis auktion med modern konst i november.
Ett litet vackert stilleben med fåglar av Magnus von Wright som bjöds ut för 17.000-21.000 euro steg till 31.000 euro, ett vinterlandskap av Elin Danielsson-Gambogi med 4.000-5.000 i utrop gick för 11.500. Till de målningar som betingade de högsta priserna hörde målningen ”Parisiska” av Axel Gallen-Kallela som gick för 76.000 euro.
Från auktionen med modern konst i november kan man till exempel se att en målning av Håkan Brunberg som bjöds ut för 2.500-3.000 euro såldes för 7.400 medan en av Olli Lyytikäinen med utropspriset satt till 4.000-5.000 euro gick för 11.600.
Enligt Christian Boman är det ofta de dyraste verken av de mest kända konstnärerna som allmänheten noterar.
– Men om en målning som bjuds ut för låt säga 1.000 euro säljs för 2.000 är det ju en ökning på 100 procent!


Inte bara namnet
Boman vill också framhålla att det inte bara handlar om namnet.
– Också de största konstnärerna har gjort sina ”måndagsexemplar”. Allt är inte lika bra men det bästa går alltid att sälja och det är också de målningarna som blir dyrast.
– Dessutom kan man säga att målningar av hög kvalitet som betingar höga priser också är de som köparna får se öka mest i värde framöver, tillägger han.
En konstnärs övriga arbeten finner, enligt Boman, sedan sina pris i relation till de bästa verken.
– Och med rätt pris går det alltid att sälja en tavla, tillägger han.
Christian Boman är född i Helsingfors och bor numera i Kyrkslätt men hans far Stig Boman kom från Stålsby i Finström och på Åland vistas man fortfarande mycket på somrarna.


Köper hem åländskt
När det blir tal om konstintresset på Åland säger Boman att han inte kan bedöma hur utbrett det är bland den stora allmänheten. Man säljer ganska ofta konst till åländska köpare men gruppen av aktiva konstköpare är ändå ganska liten.
– Men att det finns de som vill ”köpa hem” konst med åländska anknytning tycker jag är fint, trots att man genom skattegränsen blir tvungen att betala moms på sådant som köps till Åland.
Christian Boman har också noterat att landskapsregeringen hotar lämna konstnämnden utan pengar för konstinköp under det kommande året och det är lätt att se att han tycker att det känns lite märkligt med tanke på hur mycket det finns som borde vara av intresse för landskapet.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax