DELA

Getamarthor har fått korgen

För femtonde året har Geta Marthaförening begärt assistans av byssborna för en utställning. I år begärde man in korgar, rotting- och spånarbeten och över 160 arbeten kom in.
– Vi har blandat gammalt och nytt, det är mångfalden vi vill visa, säger Inger Skogberg.
Det har blivit tradition att Geta Marthaförening samlar in föremål med olika teman till en utställning som öppnar på Getadagen. Tidigare år har de bland annat samlat in barnsängar och hattar.
– Här finns vanliga korgar, fisketillbehör och en ullkorg. Det mesta är köpt, vi har inte haft någon korgmakare i Geta förutom de som gjort sina egna fisketillbehör, säger Inger Skogberg.


Ullkorg
I församlingshemmet där utställningen finns, har marthorna ställt föremålen som hör ihop så att de bildar en egen enhet. I ett hörn finns de fiskerelaterade korgarna, i ett annat korgarbeten som hör till matlagning och servering.
– Det vanligaste är förningskorgarna, ofta är de målade lokalt. Mockus Sjöblom målade till exempel många korgar under en period och flera av hennes korgar finns med på utställningen, säger Inger Skogberg.
Lena Lindberg ställer ut en hemgjord ullkorg, troligen över hundra år.
– Man har den på ryggen då man går i fårhagen. Ulltussarna som fastnat i buskarna samlar man ihop i korgen., säger Lena Lindberg.


Något av inget
Flera korgar att skölja strömming i finns också på utställningen, både i äldre och nyare varianter.
– Mangelkorgen hade man i fattiga familjer sedan som säng till familjens nyfödda. Rikare familjer hade en vagn av rotting istället, säger Inger Skogberg.
Temat med korgar kom man på redan i höstas, sedan fick det gro till början av sommarn och i tisdags kväll kom marthorna med bilarna fullpackade av korgar till församlingshemmet.
– Vi skapar av ingenting, det är det som är Marthornas motto, säger Inger Skogberg.
Ofta har utställningens tema anknutit till nostalgiska sinnesstämningar.
– Vi vill att hjärtat i alla hemmavändande Getabor skall hoppa till lite. Utställningen skall väcka minnen, säger Inger Skogberg.

Text: KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

tfn 528 467

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax