DELA

Gasmask och dagbok från Åland på museum i Sverige

Marinmuseum i Sverige har fått ta hand om ett par föremål med åländsk anknytning: En gasmask och en dagbok.
Gasmasken var ”Månadens föremål” i statens marinmuseum i september och intendent Lina Mårtensson på museet berättar följande om den:
En man kom in till museet och överlämnade en plåtlåda och en dagbok som tillhört hans farfar. Pappersetiketterna på plåtlådan avslöjade att föremålet var ryskt och när vi öppnade lådan visade det sig vara en gasmask. Vid närmre undersökning framkom att gasmasken är en Zelinsky-Kummant-gasmask som användes av ryska armén efter 1916. Den ökade användningen av gas i krigsföringen under början av 1900-talet gjorde att behovet av fungerande gasmasker kunde vara avgörande på slagfälten.”


Via Åland
Gasmasken kom till Sverige med den så kallade Ålandsexpeditionen. Mannen som tagit vara på gasmasken hette Charles Henry Mathson och var under en tid korpral ombord på pansarskeppet HMS Sverige:
”Under finska inbördeskriget i februari 1918 skickade Sverige ett antal fartyg till Åland, den så kallade Ålandsexpeditionen, för att undsätta de ålänningar som ville komma till Sverige. Uppdraget kom att utökas till att innefatta en medling mellan de ryska trupperna och den finska Skyddskåren (vita gardet). Fred slöts så småningom och de stridande parterna avväpnades med hjälp av tyska trupper. Pansarskeppet HMS Sverige sattes in i expeditionen för att bevaka evakueringen och skydda Ålands befolkning mot övergrepp.”


Dagboksanteckning
Museet citerar det som Henry Mathson skriver i sin dagbok den 23 februari:
”Kl. 8 fm blevo vi utpurrade, så vi kom upp och fick se var vi hamnat någonstans. Jo, varken mer eller mindre, än i ryssarnas högkvarter. Hela gården stod full av kanoner och ammunition samt allt som tillhör krigsmakten, såväl till lands och sjöss. Här funnos allt, från det minsta till de största. Från kanoner, till signaler och raketer och sjukvårdsgrejor, kokkärl och kläder, allt i den skönaste oordning.”
Både gasmasken och dagboken ligger nu i säkert förvar i museets magasin och arkiv.
– Gasmasken är ett bra exempel på hur ett föremål kan bära vittnesmål till en historisk händelse. Dagboken ger dessutom en personlig berättelse till händelsen vilket gör historien mycket mer intressant, skriver Lina Mårtensson på museets hemsida. (jk)