DELA

Från folkhumor till folkrederi

Litteratur
”Historien om den som kommer igen”
Rederiaktiebolaget Eckerös historik 1961-2011 av sjöfartsjournalisten Pär-Henrik Sjöström i Åbo. Utgiven av rederiet, 288 sidor.
”Historien om den som kommer igen” heter Eckerölinjen 50-årshistorik.
Komma igen behövde det rederiet göra efter bara ett par månaders existens när första färjan kantrade i Grisslehamn.

Samlarområde
Tidigare står författaren bakom Viking Lines motsvarande 50-årskrönika. Hans pappa Håkan är känd marinmålare och den som gjort förlagorna till den åländska frimärksserien med färjor. Att dokumentera åländsk färjsjöfart finns i släkten, så att säga.
Det finns också många samlare som är intresserade av det ämnet. Det ser man på illustrationerna i boken, som många kommer från Vårdöbon Lars-Erik Erikssons samling.
Rederiet funderade på en historik redan till 40-årsjubileumet och då fick man också material från en annan samlare, Erik Johansson.
Bruksvaror som biljetter, turlistor och reklamaffischer kanske man inte tänker på att ta tillvara så noga, men när det sedan kommer till historieskrivande blir de viktiga och ger tidskänsla till texten.
Det finns gott om sådant material i den här boken.

Åland runt
Hon som kantrade, det var färjan Alpha – i folkmun döpt till ”Åland runt” eller ”Stälpa”. Det hände på hösten 1961, i juni hade trafiken inletts.
Hon kunde dock bärgas, målas gul och döpas om till Alandia – och sedan har det rullat på med de gula och vita båtarna på Ålands hav.
Sjöström beskriver förstås också rederiets förhistoria. Förbindelse mellan Åland och Roslagen över Ålands hav har det funnits i evinnerliga tider, och med officiell status sedan 1636 då havsrutten blev en del av postvägen mellan Sverige och Finland.
Intressant var att läsa att Uno Ekblom mot beställning 1936 och 1937 körde passagerare över havet med sin motorbåt. Detta torde vara samma båt som han sedan använde för sin färd över Atlanten 1939.
Men om Eckerölinjen, eller Rederiaktiebolaget Eckerö som det officiella namnet är, startade 1961 hur var det då med Rospiggen som trafikerade redan 1960? Jo, det var för Rederiet Grisslehamn-Åland som grundats i Sverige.
Det färjnamnet har återanvänts, liksom Eckerö och Roslagen. Fartygslistan i slutet av boken reder ut begreppen. Den har sammanställts av Krzysztof Brzoza, som gjorde samma arbete för Viking-historiken.
Det är nog en god idé att faktadelen publiceras på engelska, med tanke på alla internationella ”båtologer” som den kan intressera.

Över 10.000 ägare
Finns det faktiskt material till en bok på 288 sidor om Eckeröbolagets färjor över Ålands hav, kanske någon tänker. Det finns det möjligen inte, men inom koncernen ryms det ju numera mycket mer än så.
Det finns satsningen på Tallinn inom Eckerö Line, köpen av Ålandsresor och Williams Buss, samt framför allt förvärvet av Birka Line och därmed Birka Cargo, tidigare United Shipping. Det blir ett kapitel Birka-historia också och några sidor om lastfartyg.
Sjöström avslutar med en kort genomgång av ägarutvecklingen.
Det var 48 aktieägare i begynnelsen, över 10.000 i dag.
Så om folkhumorn var hård mot Eckerölinjen efter missödet med Alpha har det med tiden blivit ett folkrederi.

Mårten Sundberg