DELA

Fotohistoria flyttade till nytt museum

Inte bara Ålands utan hela världens fotohistoria finns samlad hos Olle Strömberg i Sund. På lördag kan han efter åtta år i Kastelholm inviga museets nya utrymmen i Tosarby, i den tidigare hantverksskolans metall- och träslöjdsutrymmen.
När Nyan kommer på besök har Olle Strömberg börjat få det mesta på plats. I det första av de fyra utställningsrummen möter den gamla butiksinredningen från Markströms i Mariehamn besökaren. Det är lätt hänt att man fastnar redan här ifall man börjar studera all den intressanta fotohistoria som finns i hyllor och butiksdiskar.


Vill spegla helheten
Olle Strömberg har hela tiden haft som målsättning att kunna ge en helhetsbild av fotografins historia och vid det målet börjar han nu vara framme. Det är inte lätt att se att något väsentligt skulle saknas i hans museum. Här står kamerorna på rad från adertonhundratal till våra dagars digitala revolution. Här finns visningsapparatur, allt från en acetylengasdriven scioptikonapparat till stora biografmaskiner och tv-ålderns utrustning.


Digitalåldern med
Trots att mycket i museet tar besökaren långt tillbaka i fotografins historia så har Olle Strömberg inte heller glömt att dagens snabbt föränderliga verklighet snart också är museal. Han kan till exempel plocka fram en Ericsontelefon från 2001 – den första i sitt slag – till vilken man kunde köpa en särskild kameradel för digitalt foto. Och han har också Nokias och Siemens första telefoner med inbyggd kamera.
Den allra första digitala systemkameran har han också i sina samlingar, ett samarbete mellan Nikon och Kodak, som på sin tid – förra delen av 90-talet – var mycket revolutionerande.
Totalt finns omkring 9.000 prylar i Strömbergs välordnade samlingar. Allt ställs naturligtvis inte ut men omkring en tredjedel kan man titta på i museet.


Större utrymmen
Hittills har Ålands fotografiska museum funnits i Samgångs tidigare butik i Kastelholm men nu flyttar museet tillsammans med Olle Strömberg och hustrun Benita till den gamla hantverksskolan. Det betyder att man i juni när museet öppnar för säsongen kan exponera samlingarna på ett betydligt större utrymme.
Olle Strömberg tror nog att fotohistoriskt intresserade skall hitta museet också på dess nya plats.
– Det ligger ju intill den gamla postvägen och med rätt skyltning tror vi nog att man skall hitta hit lika väl som till det gamla museet. Dessutom har ju Benita tagit över som postombud och det gör också att många har ärende hit.
Invigningen på lördag eftermiddag är för särskilt inbjudna. Men i början av juni slår museet upp dörrarna också för allmänheten.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax