DELA
Foto: Ida K Jansson

Förväntningar på den klädda kroppen

Vad är typiskt kvinnlig eller manlig klädsel? Varför är unisexkläder relaterade till manliga plagg?

Alla har förväntningar på kläder på kroppen, menar Matilda Karlström, Linnea Sundblom och Minna Palmqvist.
I går höll Minna Palmqvist, Linnea Sundblom och Matilda Karlsson en workshop om stereotyper och normer för kläder och kroppen. Sundblom och Karlström har sommarjobbat på Emmaus och pratat och jobbat mycket kring temat kroppen och konsumtionssamhället.

– Saker som varuöverflöd och överproduktion. Det började med att vi fick in tvåhundra helt oanvända t-shirts, säger Sundblom.

Tillsammans med designern och konstnären Minna Palmqvist höll de en workshop i tre delar som behandlade temat. Det finns stereotyper och normer för kläder. De menar att alla har förväntningar när det kommer till den klädda kroppen.

Linnea Sundblom är utbildad dramainstruktör. Hon pratade om kroppens rörelse och förväntan på hur en viss typ av kropp rör sig.

– Alla rör sig på ett visst sätt. Hur man rör sig kan bero på kläderna man har på sig. Man förväntar sig att en stor kropp rör sig på ett visst sätt och en liten kropp på ett annat sätt, säger Sundblom.

Sundblom, Karlsson och Palmqvist pratade mycket kvinnliga och manliga plagg. Eller varför man uppfattar att ett plagg är kvinnligt eller manligt.

– Om en kvinna klär sig i en lite större kostym uppfattas det som coolt men om en kille tar på sig något figursytt så tror man att han spökat ut sig, säger Palmqvist.