DELA

Förtrollande sommarteatrar i slott och koja

Den starkaste flickan och de farligaste spökena, slottstomtar och hemliga torn. Nu finns det mycket att välja på för den yngre – eller ungt sinnade – teaterpubliken på sommar-Åland.
Vid Bentes i Eckerö Överby är det Petronella Wester och Tindra Productions som tar över när ”Barnaskrik och Jäkelskap” gör sin sista föreställning på söndag.
Måndagen den 16 juli blir det återkomst för förra sommarens ”Pippi Långstrump”.
– Precis som förra året blir det en fartfylld föreställning för hela familjen. Vi sätter upp den igen på begäran och eftersom det kom så mycket folk förra året, berättar Petronella Wester.
I år är det Kaj Lybeck som delar de sex övriga rollerna i föreställningen med Jan-Erik Berglund istället för Patrik Häggblom.
Pippi Långstrump spelas fram till den 8 augusti med sammanlagt 10 föreställningar.

”Hemskare än någonsin”

En annan gammal bekant är Kappsäcksteaterns spökvandring ”Slottes förbannelse” på Kastelholms slott som hade sin första premiär förra sommaren. Under den interaktiva spökvandringen genom slottet, som alltid infaller sen kvällstid, får publiken ta del av både musik, dans och dramatik.
Och det här är inget för den lättskrämda. En vuxenteater förklädd som spökhistoria, påpekar regissör Synnöve Westerberg.
– I år har vi satt en åldersgräns på 10 år. Förra året hade vi en nioåring som vände efter några minuter. Spökena är tillsagda att de inte får ge efter och stanna och trösta någon, så det lönar sig inte att komma och chansa.
”Slottets förbannelse” har premiär den 22 juli, föreställningarna har plats för endast 40 personer åt gången.

Upp i hemliga tornet
Nya på den sommar-åländska teaterscenen är teaterstudenterna och slottsguiderna Elin Rusk och Marie-Helen Kaarre som själva satt upp den interaktiva barnteaterföreställningen ”Sagoprinsen”, också den utspelar sig på Kastelholms slott. Speltiderna sammanfaller med den svenska guidningen, då stjäl skådespelarna med sig barnen upp till Kuretornet, eller det kungliga gemaket, högst upp i slottet.
– Tornet är avskilt och spännande, det är inte ofta man får gå upp hit. Med föreställningen vill vi väcka barnens fantasi för kopplingen mellan slott och prinsar och prinsessor.

Kung vill skriva sagor
I ”Sagoprinsen” får barnen både titta och hjälpa till i föreställningen. Berättelsen är en saga om en prins som inte vill styra sitt land med elak hand, utan vara snäll och skriva sagor. Genom en tävling i tre delar ska den nya tronföljaren utses och bland annat får barnen hjälpa till med att skriva en kärleksdikt till prinsen.
”Gullig” och ”vacker” och ”ögon blå som havet” är några av de vinnande förslagen från publiken.

Folktro och historia
I föreställningen möts folktro, historia och klassiska sagomoment på ett finurligt sätt. Med publikinteraktion och spännande tävlingsmoment har skådespelarna inga som helst problem att behålla barnens uppmärksamhet i den dryga halvtimme som förställningen varar.
Av ”Sagoprinsen” ges sammanlagt 42 föreställningar dagtid klockan 12.30 och 15.30 i samband med den svenska guidningen, den sista föreställningen ges den 14 augusti.

Sara Othman