DELA

Folket bakom sommarfestivalerna

Runt 4.000 timmar frivilligt, icke-ersatt arbete för att förverkliga Ålands kulturfestivaler.
Nyan har kontaktat några av arrangörerna som ser till att 8.000 personer, den ungefärliga publiksiffran, får gå på festival.


Geta poesi och visa, 1-3 juli
Marianne Häggblom, ordförande i Geta kulturförening, svarar:
1. Hur mycket publik kom i år?
– I år hade festivalen ungefär 550 besökare, något vi är mycket nöjda över.
2. Hur många år har festivalen arrangerats?
– 17 gånger under tiden 1994-2011, med uppehåll ett år.
3. Vilken är organisationen bakom festivalen?
– Geta kulturförening r.f.
4. Vem gör jobbet för att förverkliga festivalen?
– Styrelsen och volontärer
5. Har festivalen anställda?
– Nej
6. Varifrån kommer pengarna?
– Biljettintäkter, Ålands Kulturdelegation, Svenska kulturfonden och Geta kommun.
7. Hur många timmar icke-ersatt arbete görs för att ro festivalen i hamn?
– Det går inte att räkna. Möjligen cirka 1.000 timmar.
8. Hur stor är omsättningen?
– Ungefär 11.000 euro.


Island in the sun, 15-16 juli
Ulrika Navier, ordförande för Brändö Populärmusikgrupp svarar:
1. Hur mycket publik räknar ni med att sommarens festival drar?
– Vi släpper 600 biljetter i år och vi räknar med att alla biljetter går åt. Vi tror att det kommer vara en bra blandning av ålänningar, svenskar och finnar på festivalen.
2. Hur många år har festivalen arrangerats?
– Det här är det fjärde året som Island in the Sun anordnas.
3. Vilken är organisationen bakom festivalen?
– Brändö Populärmusikgrupp rf. Vi är en förening med en styrelse på sju personer och cirka 60 stycken medlemmar.
4. Vem gör jobbet för att förverkliga festivalen?
– Totalt är vi cirka femton personer som under våren och sommaren arbetar med att planera och organisera just sitt ansvarsområde. I huvudsak är vi åländska ungdomar 20-30 års åldern som anordnar festivalen men vi har även några ungdomar från fastlandet och från Sverige som har ansvarsposter i festivalarbetet.
5. Har festivalen anställda?
– Nej, i stort sett samtliga arbetar ideellt med festivalen, det gäller, för att ta några exempel hela styrelsen, webmastern, filmteamet, fotografer, grafiker, artistbokare, säkerhetsansvariga och så vidare. Vi har som policy att endast betala för de tjänster som vi absolut inte hittar frivilliga personer att utföra. Ljudteknikerna är ett exempel på detta, men de får en riktigt struntsumma för sitt arbete jämfört med vad de skulle få vid andra evenemang. Till i stort sett alla poster går det att hitta personer som är villiga att ställa upp och arbeta gratis för festivalen. Många Brändöbor, både gamla och unga, ställer upp och är funktionärer under festivaldagarna, vilket vi är väldigt tacksamma för.
6. Varifrån kommer pengarna?
– Vi får bidrag från Brändö kommun, Ålands Kulturdelegation, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet. Sen har vi flera sponsorer, framför allt lokala sponsorer som Lappobanken, Brändö lax AB och Paf. Vi arbetar väldigt mycket med barter (bytesvaror/bytestjänster) med våra sponsorer istället för att begära likvida medel från dem. Vi har inga pengar budgeterat för annonsering utan arbetar med olika mediapartners som ger oss gratis annonsering, bland annat Nya Åland och Steel Fm för att ge exempel. Ålands Ömsesidiga sponsrar våra försäkringar, Viking Line sponsrar artisternas resor och festivalbussen som besökarna reser med från Stockholm. Sedan får vi givetvis en stor del av intäkterna från biljettförsäljning och annan försäljning på festivalen.
7. Hur många timmar icke-ersatt arbete görs för att ro festivalen i hamn?
– 99,9 procent av allt arbete görs ideellt och det är ett jäkla jobb att ordna en festival! Vi är ca 10 – 15 personer som arbetar flera timmar i veckan under hela året och som arbetar nästan heltid veckorna innan festivalen. Runt 50 ordningsvakter och volontärer arbetar under hela festivalveckan. Vår festival skulle aldrig existera utan alla dessa fantastiska volontärer som ställer upp helt gratis. Vi skulle heller inte kunna erbjuda våra besökare ett sådan billigt biljettpris om inte alla ställde upp och arbetade ideellt.
8. Hur stor är omsättningen?
– Vi har en omsättning på cirka 50.000 euro. Men mycket av vår omsättning består som sagt av barter (bytesvaror/bytestjänster) som inte är inräknat i detta. Bland annat så är all gratis annonsering vi får värt massvis med pengar men vi skulle aldrig ha råd med den om vi inte fick den gratis av våra mediapartners. När man ordnar festival måste man hitta nya lösningar och vägar om man inte har så mycket pengar, och vi i Island in the Sun-gänget är väldigt bra på att göra just det.

Läs mer i papperstidningen.