DELA

Flerbottnad pjäs på väg på turné

En historia om ett gammalt par, en gård och en kvinna med ett hemligt förflutet. Det bjuder Vibeke Voigt på i den nyskrivna pjäsen Elviras äggpengar, som är skriven särskilt för en äldre publik.
På lördag har pjäsen premiär i Mariehamn, innan den drar i väg ut på turné. (På bilden Margaretha Österman och Kaj Lybeck.)
Elviras äggpengar är något så ovanligt som en pjäs särskilt gjord för en äldre publik.
– Jag har hört så många äldre berätta dessa historier, och problematiken med gårdar som försvinner ur släkten finns över hela världen i alla släkter, samma sak är det med historier om oäktingar, säger pjäsförfattare Vibeke Voigt.
– Jag kan bara ta min egen släkt i Danmark som exempel. Där har vi historier om båda delar, både nu mer levande och i vårt förflutna. Alla dessa historier har fått mig att vilja skriva den här pjäsen.


Två skådespelare
Och härmed har vi också avslöjat en del om vad pjäsen handlar om.
Historien utspelar sig alltså på en gård, någonstans på landet. Här bor det äldre bondparet Brynolf och Elvira Karlsson, spelade av Kaj Lybeck och Margaretha Österman, som känner en viss oro inför framtiden och vad som ska hända med deras gård Solhaga så småningom när de inte längre finns i livet.
Ska de behöva sälja allt till någon utomstående eftersom äldste sonen Anders inte verkar vilja ta över? Ska en helt främmande person få göra vad han vill med gården och skicka korna till slakt? Men snart kommer hustrun, Elvira, med vändningen och tillika lösningen. Hon har nämligen ett förflutet som inte Brynolf känner till.


Oäktingsproblematik
Det förflutna innehåller bland annat en historia om en viss oäkting, ett barn fött utom ett äktenskap, som Elvira känner till. Och denna oäkting har hon av en särskild anledning skickat sina ”äggpengar” till i alla dessa år, och oäktingen har nu gått och blivit agrolog. Resten får ni lista ut själva.
Men trots alla dessa problem som pjäsen berör så kan vi avslöja att slutet blir gott. ”Ett Hollywoddskt happy ending” som Kaj Lybeck uttrycker det.
Pjäsen är en dryg halvtimme och efteråt lämnas utrymme för diskussion. För trots att pjäsen slutar lyckligt, så tror både skådespelarna och pjäsförfattaren att publiken säkert kommer att vilja diskutera problematiken som berörs i den.


Ska turnera på äldreboenden
– Ännu på 60-talet var det näst intill katastrof att föda ett barn utanför äktenskapet, menar Vibeke Voigt.
– Men i dag är det ok att diskutera de här sakerna så jag tror nog vi kan vänta oss att en del diskussioner kommer att uppstå på vår turné.
Turné ja, det är vad som väntar för pjäsen nu framåt våren. Man kommer att åka runt på Åland och spela pjäsen, bland annat på äldreboenden. En resa till Brändö är redan inbokad.
– Vi kommer inte att ha några offentliga föreställningar, utan vi spelar för dem som vill boka in oss, förklarar Voigt.
Och att spela upp den här pjäsen för dem som vill se den kan de tänka sig hålla på med ett bra tag.
– Visst, vi fortsätter så länge folk vill ha oss, säger Kaj Lybeck.

JESSICA SUNDBERG