DELA

Filmhistoria och parfym ställs ut

Två ganska skilda samlarintressen samsas hemma hos Olle och Benita Strömberg. Den som besöker Torget i Ålands museum under mars kan dels finna en samling kameror med betoning på film, dels en stor samling parfymflaskor, de flesta små miniatyrer. (På bilden ses Olle och Benita vid en biografmaskin.)
Välkänt vid det här laget är Olle Strömbergs fotografiska museum i Kastelholm och den som besökt det museet vet att samlingarna av fotohistoria är omfattande.
Ändå kan inte allt visas och i det utsnitt som Strömberg nu tagit med till Ålands museum finns en hel del sådant som man inte kan se vid ett besök i fotomuseet.


Historia
Äldst bland det man kan ta sig en titt på i utställningen är Hasselblads Sveakamera från mitten av 1880-talet och yngst en videokamera av märket Sony från början av 1990-talet, använd i Medieverkstans arbete.
Däremellan ryms ett drygt sekel fotohistoria.
– Jag har valt att den här gången sätta den rörliga filmen i fokus, säger Olle Strömberg.
Han kan såväl fotots som filmens historia på sina fem fingrar och pekar på en affisch, ett nytryck av en bioaffisch för de första filmvisningarna i Sverige år 1896.
– Bröderna Lumière gjorde ju sin apparat för visning av ”lefvande bilder” år 1895 och redan följande år sände man ut personer som visade Lumière-bilder runt om i Europa. En sådan kom också till Köpenhamn och togs därifrån över till Malmö där den första filmvisningen i Sverige genomfördes den 28 juni 1896.
Intill kan man beundra en riktig biografprojektor, en Aga Baltic från 1942 med bågljusteknik.
– Den väger kring 250 kilo så det var inte alldeles lätt att få den med hit, men jag ville visa den eftersom biograffrågan ju är aktuell just nu.
I montrarna kan man se både stort och smått, ljusbildapparater, tidiga filmprojektorer för hemmabruk och offentliga visningar, smalfilmskameror och tidiga videokameror. Bland det utställda finns också en rullbandspelare för svartvit film från sextiotalet.
– Troligen är det fråga om Ålands första videobandspelare, säger Olle Strömberg.


Småflaskor
Mindre utrymmeskrävande är Benita Strömbergs samlarnit som gäller parfym.
Hur kommer det sig att man börjar samla på parfym?
– Jag har jobbat på färjor i 26 år och på sjuttiotalet började varuprover med parfym göras i form av miniatyrflaskor som såg precis ut som de riktiga flaskorna. Jag tyckte att de såg söta ut och samlade överblivna prover i en låda, delade ibland ut lite till barnen i byn, men så en dag när jag tittade i lådan märkte jag att jag egentligen hade en samling.
Sedan har det fortsatt. Benita har bytt till sig nya småflaskor från andra samlare och också gjort inköp på loppisar.
Med på utställningen i museet finns drygt 650 olika flaskor, de allra flesta just miniatyrer.


4711 och Shalimar
Att också parfymflaskor rymmer en hel del historia visar eau de colognen 4711 (Kölnisch Wasser) som blandades till av en apotekare i Köln redan 1792 och då fanns i varianter för både invärtes och utvärtes bruk. Fortfarande är 4711 en storsäljare och ett av de märken som Benita Strömberg särskilt samlar på. En annan favorit är Guerlains Shalimar som redan har 150 år på nacken.
Samlarutställningarna kan ses i museet till den 30 mars.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax