DELA

Färgstarkt och välspelat när Eufemia får nytt liv

Teater
”Eufemia”

Manus och regi: Robert Liewendahl.
Medverkande: Mikaela Johansson, Petter Sjöstrand, Kerstin Gäddnäs, Krister Hellström, Berndt Balkh, Gary Bäckman, Catrin Finneman, Kent Finneman, Ulla Finneman, Anton Göthlin, Dominic Karlman, Mona Kuvaja, Christoffer Mattsson, Maarit Strand, Christoffer Fagerström, Frans Strand, Julia Strand, Nikolai Strand, Viola Sundström, Helen Söderman.

Hon var Kökars starka kvinna och en av dem som under förra århundradet mest satt sin prägel på det åländska ö-samhälle som ligger längst söderut. När Eufemia Carlberg nu återuppstått på teaterscen önskar man att fler ålänningar fick uppleva henne. Man hoppas på fler än de fem inplanerade föreställningarna och man hoppas på turné eftersom Eufemia verkar vara rätt okänd utanför Kökar.
Robert Liewendahl och hans amatörteatergäng har lyckats skapa liv i den turbulenta tid då Eufemia Carlberg levde och verkade och i den starka personlighet hon var. Hon var ingen kvinna som teg i församlingen utan blev allt barskare med åren men barskheten bottnade i hjärtevarm omtanke om människorna och samhället på ön som kom att bli hennes hem i över 60 år.


Viljestark och driftig
Eufemia Fagerström från Hitis i Åbolands skärgård valdes 1908 till Hellsö-Österbygge skolas nya lärarinna . ”Vi behöver någon som förstår oss skärgårdsbor”, sade skoldirektionens starka män och så blev det Eufemia. Att hon var lika vacker som hennes efternamn antydde stod klart i samma stund hon klev i familjen Carlbergs båt och sonen Oscar fick ögonen på henne, men viljestyrkan och driftigheten hon besatt hade nog ingen räknat med.
Det första hon begär när hon stigit iland är en orgel, symaskin och läromedel till skolan. Och hon lär både pojkar och flickor att sy.
Hon fick kommunen att bygga ett skolhus i sten som hon själv ritade, hon fick igång föreningslivet och grundade bland annat ungdomsföreningen Vikingarna, kören Sångens vänner, Folkhälsan på Kökar och marthaförening. Hon var också den som såg till att Kökar fick inte bara en utan två folkdräkter, en ljus och en mörk. Hon var en flitig insändarskribent och hon arbetade för bättre kommunikationer, både när det gällde färjtrafik och telefonförbindelse.
Hennes skrivelser till tidningarna har getts ut i bokform och utgjort en guldgruva för manusskribent Liewendahl. Eufemia verkar ha varit lika flink med pennan som i munlädret och säger saker som ”jag tiger inte när det är orkan på sågspånshavet”.
Hon var med om både uppgång och nedgång i livet och överlevde båda sina barn och maken Oscar. Själv dog hon 1971 vid 89 års ålder och hon är fortfarande levande i minnet hos många Kökarbor. Lärarinna var hon ända tills hon fyllt 68 och en del av de äldre i premiärpubliken har till och med hunnit ha henne som lärare.


Ett helt liv
Hela hennes liv på Kökar plus en hel del annan Kökarhistoria och gamla skrönor ryms med i pjäsen där scenerna avlöser varandra i en stundom rasande takt.

Läs hela recensionen i papperstidningen.

Anne Sjökvist