DELA

Familjärt på sommarens jazzfest

Alandia Jazz-festivalen fortsätter som en gemytlig familjetillställning. Samtidigt lovar arrangörerna att ta publiken så nära en bakgata i New York som det är möjligt i Mariehamn.
Festivalarrangörerna Edward Mattsson och Fredrik Erlandsson bjuder på presspicknick i Badhusparken utanför festivalscenen Bastun. Fredriks barn Frans och Bror stjäl stundtals huvudrollen och de flesta bullarna.
Alandia Jazz bantades rejält ned förra året och fortsätter nu som ett projekt där arrangörernas familjer är inblandade. Edwards föräldrar hjälper till med det mesta och även Frans och Bror får vara med genom att sälja biljetter. Även programmet är familjärt.
– Vi har en medveten ålandsanknytning. Jag tror att alla ålänningar har någon kontakt med någon av musikerna, säger Fredrik Erlandsson om festivalprogrammet.
Det största namnet är dock den danska jazzsångerskan Sinne Eeg. Hennes spelning på fredag är också arrangörernas tips för ovana jazzlyssnare, eftersom många upplever det lättare att följa med text än instrumental musik. Fredrik Erlandsson vill dock tona ned jazznörderiet.
– Inte behöver man förstå så mycket. Alla har väl varit på krog någon gång och vet vad man gör där. Gillar man inte bandet kan man ta sig en öl och sätta sig utanför.


Slitet och nära
Arrangörerna prisar den slitna men gemytliga Bastun som festivalscen. Artisterna måste tränga igenom lokalen för att komma upp på scenen och publiken får chansen att byta ett par ord med dem på vägen. Avståndet till lyssnarna kunde inte vara mindre.
– Bastun är så mycket bakgata som det kan bli i Mariehamn, säger Edward Mattsson.
Spelningarna på Bastun passar dem som inte är rädda för lite smuts och som föredrar gitarrer i sin jazz. På lördag i St Görans kyrka blir det lite lugnare stämning och piano i huvudrollen.
Alandia Jazz har brottats med ekonomiska svårigheter men har nu kommit på fötterna i sin nedbantade form.
– Bara det inte blir totalt fiasko i år har vi rent bord, säger Fredrik Erlandsson.
Festivalen arrangeras nu för sjunde gången, men blickar längre bakåt i tiden. Badhusparken hade sin storhetstid samtidigt som jazzen, på 20-talet. Även Mariehamns 150-årsjubileum har rymts i programmet, trots att musikstilen inte ens hade uppfunnits 1861. I Sankt Görans kyrka spelas nämligen en jazzversion av en låt från just det året. Låten hette Aura Lee, men blev populär långt senare under namnet Love me tender framförd av ingen annan än Elvis Presley.

Annakaisa Suni