DELA

Expressivt måleri i Önningeby

En utställning med expressiv kolorism lockar Önningebymuseet med i sommar. I museets stendel visar man en färksprakande utställning med verk av Mauritz Karström.
Konstnären, som gick bort 2005 endast 43 år gammal, hade Långskär i Geta som en fast punkt i tillvaron. (På bilden konstnärens bror, Christer, och mor, Hellin.) Museet visar också två andra utställningar, se slutet av artikeln.
Mauritz Karström var född och uppvuxen i Sverige och bosatt i Trollhättan. Men har hade både på fädernet och mödernet rötter i Finland.
Mamma Hellin kommer från Joensuu och farfar var Henning Karström, kemist och känd medarbetare till nobelpristagaren A.I. Virtanen, han med AIV-fodret. (Det finns de som anser att Karström, som senare flyttade till Sverige, i själva verket hade en mycket stor andel i framtagningen av AIV-metoden.)


Långskär viktigt
Maritz Karström var född 1952 och var tio år gammal när han far och mor köpte Långskär i Geta. Sedan dess tillbringade han långa somrar där.
– Långskär betydde allt för honom. Där vistades han ofta från maj till september-oktober, säger storebror Christer Karström som tillsammans med mamma Hellin tagit initiativet till, och ställt samman, den utställning som nu visas i Önningeby.
Christer berättar att det faktiskt är fråga om den första separatutställningen med Mauritz Karströms konst och han säger också att han tror att Mauritz om han levat skulle ha varit överlycklig över att få ställa ut på Åland.


Utveckling
Utställningen har ett retrospektivt drag. Även om det mesta är målat i den expressiva, halvabstrakta, stil som Karström småningom utvecklade har man tagit med några äldre målningar. Här finns bland annat en målning från Rankoskär med en väderkvarn från 1984 och ett par målningar med motiv från Sälskär och Långskär.
Dessa målningar från tidigt åttiotal utgör en kontrast till de nyare och visar vilken energi som Karström efter hand skulle tillföra sitt måleri.
Christer Karström berättar att Mauritz talang småningom upptäcktes av konstkännare som Claes Moser, en av de medverkande i SVT:s antikrunda, och galleristen Jesper Fahlnaes i Göteborg.
Mycken uppmuntran fick han av konstprofessorn Folke Edwards vid Valands konstskola i Göteborg som medverkar i den bok om Karström som kom ut för ett par år sedan. I den boken medverkar även Karströms goda vän, numera bortgångne konstnären Bengt Lindström. Christer Karström bläddrar fram en sida i boken med en bild av en anteckning från Lindström: ”Jävligt bra måleri…”
– När Sveriges tv år 2002 gjorde ett program om Mauritz växte intresset för hans måleri mycket påtagligt, konstaterar Christer.


Gedigen utbildning
Mauritz Karströms arbeten ger ett både egensinnigt, personligt och spontant intryck, men han hade en gedigen konstutbildning som grund. Han hade, utöver Valands, studerat bland annat vid Konstskolan i Stockholm och Nordiska konstskolan i Karleby i Österbotten.
Även om han var återhållsam med utställningar så var Mauritz Karström mycket produktiv och de knappt trettio målningar som Önningebymuseet nu visar är bara en del av hans konstnärliga kvarlåtenskap som brodern och modern förvaltar. Urvalet ger dock en bild av en både hängiven och målmedveten konstnär som alltför tidigt rycktes bort i en hjärtattack ute på Långskär.
Vernissage på utställningarna är det på söndag kl 16-18 med tal av Sveriges generalkonsul Bertil Jobeus.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

 

Sekelskifte och teckningar

Utöver utställningen med verk av Mauritz Karström visar Önningebymuseet visar också två andra utställningar i sommar.
I museets Irinasal finns utställningen ”Friluftsmåleri från sekelskiftet 1900”,  huvudsakligen bestående av verk av ur museets egna samlingar av Önningebykolonins medlemmar. Med finns en del arbeten som tidigare inte varit utställda, bland annat en vy från Paris av Victor Westerholm, en målning från Signilskär av Hanna Rönnberg och det porträtt av Rönnberg, målat av Elin Danielsson, som museet nyligen ropade in i Helsingfors.
Rönnbergporträttet skall avtäckas på måndag, den 9 juni, kl. 14 då man, med anledning av självstyrelsedagen, håller öppet hus i museet mellan kl. 13 och 16, berättar Kjell Ekström vid museet.
I den nya tillbyggnaden ”Röda rummet”, som invigdes tidigare i år,  kommer utställningen med teckningar av Victor Westerholm också att hänga kvar över sommaren.
Önningebymuseet bjuder i sommar på fri entré, dock med möjlighet för den som vill att lämna en frivillig slant till museets förkovran när man går. (jk)