DELA

En sån kultursommar!

Kulturåland har i sommar bjudit på en mängd uppsättningar och program. Nya Åland presenterar här en del publiksiffror och kommentarer från arrangörerna. Så gott som alla är nöjda med publiktillströmningen. Lite färre än ifjol säger de flesta, men så var det också ovanligt mycket program.
Den åländska teatersommaren var ovanligt livlig. Regissören Synnöve Westerberg regisserade Gardell-pjäsen Människor i solen på Hammarbo och Spökvandringen på Kastelholms slott tillsammans med Julia Westerberg Föreställningarna på slottet var alla slutsålda.
– Vi var tvugna att stoppa många i dörren, då vi bara kunde ta in 40 åskådare i taget. Vi hade bara kontrakt med slottet om tio föreställningar, men vi kunde gott ha spelat fler.
Man hoppas kunna spela igen nästa sommar på Kastelholm.
– På Hammarbo har det inte spelats teater på en tid, och det var inte helt lätt att få publiken att hitta dit. Lokalen kan ta uppåt 200 personer, men vi vill gärna fortsätta att spela där, säger Synnöve Westerberg.
På Eckerö post och tullhus tror Peter Winquist att utställningsbesökarna har varit något mindre.
– Men hela 870 personer besökte oss under Konstrundan första veckoslutet i augusti. En sammanfattande besöksstatistik saknas ännu för Konstrundan i sin helhet så det återkommer vi till senare, men den verkar ha lockat en hel del folk runt om på Åland.


Evenemangskrockar
Ålands orgelfestival 21-27 juni lockade totalt 1100 personer.
– Det är ungefär så mycket som det brukar. Vi är väldigt nöjda, säger Kerstin Söderlund.
Ålands countryfestival i Finström, Bastö arrangerades samtidigt som Geta poesi och visa, sista veckoslutet i juni, vilket krockade med ö-spelsinvigningen. Det har båda arrangörerna känt av.
– Vi hade 1000 personer, vilket var nästan hälften av ifjol, säger Kirsti Vördgren.
Kim Hansson för Geta poesi och visa är helt nöjd med 550 besökare.
– Men i synnerhet kvällen som sammanföll med öspelsinvigningen hade vi mindre folk än vi brukar.
Visor så in i Norden på Kumlinge hade i år lite mindre publik än ifjol. Torbjörn Engman tror det berodde på det ostadiga och blåsiga vädret som avskräckte en del av båtbesökarna.
– Vi är nöjda och ser fram emot nästa år då vi jubilerar.


Sjödagar drar folk
Bertil Karlsson som är verksamhetsledare i sjökvarteret uppskattar årets besökare på Sjödagarna till drygt 20.000.
– I år hade vi publikräknare på plats och det var 5000 per dag i genomsnitt. Folk kommer ju och går så helt rätt är det inte att räkna, men det torde stämma också om man ser till försäljningssiffrorna på serveringen.
In i den statistiken räknas också Snipäventyret, Skutträffen i Degerby och Kanalkalaset.
– Det har annars varit färre turister i Sjökvarteret i år, man märker att publiken vill ha någon form av evenemang för att komma. Men enligt ÅSUBs undersökning av ålänningarnas fritidsvanor hade dryga 39 procent nån gång besökt sjödagarna.
Tor Kudinoff som var med och arrangerade Gustav Vasa -dagarna räknar att man hade 500 besökare färre i år.
– Det är för att kronan ingenting är värd. Svenskarna sitter i sina bilar och dricker eget kaffe.
Uppåt 5300 personer besökte trots det Gustav Vasa-dagarna.


Svårt engagera folk
I Sund hade Ingmar Berglund hoppats på fler besökare än de 1200 personer som kom till Bomarsundsdagarna 8-9 augusti.
– Det var mycket trevligt och bra stämning, men det kunde kommit lite fler. Det var å andra sidan ett av de sista evenemangen här i slutet av sommaren och det var hett och fint väder.
Arrangörerna Sund kultur, takorganisationen för alla mindre kulturföreningar i kommunen har haft en låg budget.
– Man kan inte göra så mycket mer än vad vi gjort med de pengar vi haft att röra oss med. Vi måste förlita oss på frivilligarbete och nuförtiden är det svårt att få folk under 50 år att ställa upp. Inte var det heller särskilt mycket sundsbor i publiken. Men jag vill inte klaga, utan vill säga att vi är mycket nöjda och skall fundera vidare på hur vi kan utveckla dagarna.


Publik utifrån
Konsertserien Katrina 3-8 augusti är, enligt ordförande Barbro Sundback tillfreds med årets publik på 2000 personer.
– Vår ekonomi torde gå runt och vi är mycket nöjda. Vi har haft mer publik än tidigare, trots hård konkurrens av andra evenemang. Vi får fler och fler publik utifrån Åland, vilket är glädjande.
Franciskusfesten på Kökar lockade ungefär 240 personer enligt Christian Pleijel.
– Vi kan väl säga att vi lyckades byta huvudman för projektet utan att rasa i backen.
Franciskusfesten ordnades för 31:a gången med en nybildad förening som arrangör, efter att Södra Ålands skärgårdsförsamling ansett projektet för tungt för församlingen.
– Jag tycker ändå att man inte bara skall räkna huvuden. Den typen av massturism är Kökar inte betjänt av. Vi vill hellre tänka i termerna av kvalitet och att vi förmedlar starka upplevelser som gör att folk kommer tillbaka till skärgården.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax