DELA

Den papperslösa boken knackar på i Göteborg

Elektroniska läsplattor och sociala medier. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg som inleddes igår var bokens och läsningens framtid ett hett diskussionsämne.
Det är tidig torsdag förmiddag i Göteborg och i luften märks att något är i görningen: spårvagnarna är överfulla, här och där syns bekanta medie- och kulturansikten och utanför Svenska mässan köar folk för att komma in på årets Bok- och biblioteksmässa.

Från Åland är bokhandlarna på plats för att hämta inspiration och kunskap. Både Mariehamns bokhandel och Lisco vill slå sig in på e-boksmarknaden med läsplattor och papperslös litteratur.
– Vi vill komma igång med läsplattor och e-böcker före jul och den här mässan är det perfekta tillfället att diskutera med författare, förläggare och annat branschfolk. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen, säger Ben Listherby från Lisco.
– Vi vill gärna börja sälja e-böcker så fort som möjligt, säger Pernilla Söderlund från Mariehamns bokhandel, men medger att intresset än så länge är rätt svalt.
– Det lär nog ta några år innan det slår igenom på stor skala, men vi tycker ändå att det är viktigt att utvecklas, tillägger hon.
Bokhandlarna har sannerligen kommit rätt. Runt vart och vartannat hörn på mässan diskuteras läsplattorna – ena stunden som hot mot pappersboken och andra stunden som möjlighet för att öka intresset för läsning.


Sociala medier
Pernilla och Dan Söderlund kom till Göteborg redan i onsdags och deltog i ett seminarium om bokhandelns framtid.
– Jag skrev en hel anteckningsbok full, säger Pernilla.
Mycket fokus låg vid just sociala medier och bokhandlarnas möjligheter att nå ut till sina kunder.
– Vi ska ta tag i det och komma ut på Facebook snarast möjligt. Där har vi en möjlighet att bli personliga med kunderna och man får en tvåvägskommunikation som är svår att få till med en vanlig hemsida, säger Dan.


Kritiserat tema
En erfaren mässdeltagare är Katarina Gäddnäs. Det är elfte året hon är på mässan i egenskap av författarintervjuare i den Finlandssvenska montern. I är hon dessutom aktuell med två böcker: ”Hem till gården” (med bilder av Andreas Dienert) och ”Tråkboken”, den senare tillsammans med en rad finlandssvenska författare. Trots att hon upplever mässan som ytlig och ganska stressig tycker hon att det är ovärderligt att vara på plats som författare.
– Man knyter så många kontakter, får erbjudanden om allt möjligt och får träffa kollegor av alla slag, säger hon.
Förra året var temat Spanien – i år är det Afrika. Arrangörerna till mässan har fått mycket kritik för valet av ett så brett tema.
– Det är jättelöjligt att ha Afrika som tema. Det säger mycket om vår syn på kontinenten. Man kunde väl ha tagit södra Afrika eller någon annan region för att kunna gå djupare. Nu klumpas allt ihop till en otydlig massa, säger Katarina Gäddnäs.


För litteraturdagarna
Liselotte Ehrnstén från Mariehamns stadsbibliotek är också på mässan för att hämta inspiration till biblioteksverksamheten och Mariehamns litteraturdagar i mars.
Ann Heberlein ska jag gå och lyssna på, hon kommer ju till litteraturdagarna. Utöver henne ska jag även försöka se Inger Edefeldt, Louise Boije af Gennäs, Sigrid Combüchen och Karl Ove Knausgaard.
Årets bok- och biblioteksmässa, som pågår till och med söndag, är den 26:te i ordningen och bjuder besökarna på hela 2.500 programpunkter.
Text och foto:
AXEL KRONHOLM