DELA

Den åländska folkdräkten jubilerar

I år fyller den åländska folkdräkten 100 år.
Det firas med en utställning på Ålands museum som öppnar den 5 september. Och representerade är folkdräkter från alla de åländska kommunerna.
– Det visar verkligen vilken hembygdskänsla vi har här, säger initiativtagaren Pär-Olof Jansson.
Hösten 1907 väckte Fanny Sundström från Sunds kommun de andra åländska kommunernas intresse för gamla dräkter. Arbetsmetoderna spreds sig snart runt Åland och så sakteliga började den åländska folkdräkten sin återkomst.
Det tog sin tid för kommunerna att samsa om dräkter och mönster. Men så i slutet av februari 1908 växte konturerna för den åländska dräkten fram, och därefter skulle varje kommun bestämma sina egna färger.
Slutligen i juni 1908 framhåller kyrkoherde K. Mosander i sitt festtal på Sång- och musikfesten i Mariehamn att ”den gamla nationaldräkten nu för första gången kommit till heder såsom festklädnad i åländsk bygd”.


Levande intresse
100 år efter att det ovanstående scenariot utspelade sig lever fortfarande intresset för folkdräkten på Åland. I varje kommun finns det än i dag en folkdräktsförening.
I samband med att utställningen planerades kontaktades varje förening för att få i hop dräkterna till utställningen. Och engagemanget var så stort att insamlandet inte tog mer än lite drygt en vecka.
– Det visar verkligen vilken hembygdskänsla vi har här på Åland. Men problematiken har snarare varit att säkerställa dräkterna, säger Pär-Olof Jansson ordförande i Ålands folkdräkts- och kulturförening .


Enkla med vackra
Han menar att dräkterna kan ha ändrats mycket under årens lopp, och att många inte har använt mönstret från förlagan. Därför har det funnits en del att tillrättalägga.
– Det får inte spåra ur, det måste var historiskt riktigt också, säger Pär-Olof Jansson.
Han berättar att varje socken eller byggd alltid hävdar att de har den vackraste dräkten, men det är det historiska han ser som drivande i utställningen, trots att han gärna beskriver de åländska folkdräkterna som enkla men vackra.
– Jag tittar alltid efter historien i varje dräkt. Det är det som är så intressant, att man kan utläsa så mycket från en dräkt och att man kan se vem som har burit den, säger han.
På utställningen finns det även exempel på delar ur dräkter som trots 100-årsjubileet är betydligt äldre än så, snarare det dubbla.
Utställningen på Ålands museum öppnar med ett vernissage den 4 september och själva utställningen pågår sedan fram tills den 5 oktober. Under månaden som utställningen håller öppet anordnas det dessutom temakvällar och temaeftermiddagar, där varje kommuns dräkt presenteras mer ingående.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax