DELA

De satte decembermörkret på bild

Processen att avbilda mörker på ett fotografi är olika för alla. På en workshop på Föglö fick en grupp på fem personer experimentera fram just sitt sätt.
En blandad grupp workshop-deltagare ägnade 36 timmar till att ta sammanlagt över 1.000 bilder med sina digitala kameror på Föglö. Från fredag kväll till söndag eftermiddag var mörker i fokus för objektivet på Nordisk konstfotoworkshop.
Ledaren för workshopen var konstnär Renja Leino från Åbo konstakademi och som arrangör stod Nordens Institut på Åland (NIPÅ).
– Redan på fredag kväll gick vi ut och experimenterade med ljus i mörkret, säger Leino.
Vädret har varit lugnt, vilket underlättat för workshopen.Först var den planerad till våren, men när den av olika orsaker flyttades till december fick Leino fundera på hur man ska fotografera när det är så lite ljus.
– Men det är otroligt länge ljust, säger Anna Sundblom, från arrangören NIPÅ. Man märker det när man är länge ute.


Låser sig
Leino har gett deltagarna olika uppgifter som baserar sig just på experimenterande.
– Ofta låser man sig vid någon typ av sätt att fotografera. Men jag vill att man ska komma bort från det helt normala.
Deltagarna har sedan tittat på och kommenterat varandras bilder.
– Det är viktigt för workshopen. Konstnärer är ofta ensamma, men nu får man feedback direkt.
Trots att alla varit på samma ställe har bilderna blivit mycket olika.


Förbjudet att radera
Renja Leino har förbjudit deltagarna att radera bilder innan de andra sett dem. Helst skulle hon vilja att de inte raderade bilder alls utan sparade dem.
– Efter två år kanske något händer och ni ser något annat.
Nu planerar man en uppföljning på försommaren. Workshopen gav mersmak och man vill se hur samma ställe blir med ljus. Därefter kan resultatet presenteras i någon form för allmänheten.
Bilderna har tagits i omväxlande miljö, oftast utomhus. Bland annat har man rört sig vid stranden, i ett växthus och på gravgården.


Mycket digitalt
Bildkonstnär Barbro Eriksson jobbar med olika tekniker och blev inspirerad av temat mörker.
– Jag har börjat fotografera mycket med digital kamera.
Har du upptäckt något nytt under workshopen?
– Det är en inspirerande process att arbeta i ett team.Och jag ser fram emot uppföljaren om ett halv år. Då kommer vi tillbaka under helt andra ljusförhållanden.
Fotografen Tiina Tahvanainen har tidigare endast arbetat med att fota på film. Digitalkameran är ny och före Föglö hade hon endast tagit ungefär 100 bilder med den. Workshopen har öppnat en helt ny värld för henne.
– Tekniken kan jag, men sättet att fota och släppa loss är nytt. Jag har varit som i en euforisk bubbla.
Tahvanainen är inte van att se resultatet på en gång, men nu kan hon använda sig av den digitala tekniken till att leka och experimentera sig i en förstudie till arbetet med den vanliga kameran. Den vill hon inte överge trots att det är ett dyrare sätt att arbeta.



NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

tfn 528 406


Foto: FREDRIK TÖRNROOS