DELA

Bror Husell vill återskapa vackra Walvoja

Skall Åland få en ny sjöhistorisk sevärdhet av rang? Kanske, i fall skeppsredare Bror Husells senaste planer går i lås. Han vill återskapa den vackra lotsångaren Walvoja i full skala och sätta den i turisttrafik. (Bilden – beskuren visar Walvoja på en målning av J.A.G. Acke från 1887.)
Bror Husell säger till Nya Åland att han länge funderat på möjligheten att bygga en replik av Walvoja (”Övervakaren” på svenska). Ingmar Gustafsson gjorde i tiden en kopia av fartygets linjeritning åt honom och utgående från den har han nu arbetat vidare och involverat andra för att göra upp konstruktionsritningar för fartyget.
Walvoja, senare också skrivet Valvoja, var det finländska lotsverkets första inspektionsfartyg, byggt på Motala verkstad i Sverige år 1876. Enligt uppgifter i fartygsregistret mätte hon 32,07 meter i längd, 5,94 i bredd och hade ett djupgående på 2,67 meter.


Ofta på Åland
Med Walvoja gjorde lotsverkets direktör inspektionsresor längs de finländska kusterna. I den åländska skärgården sågs Walvoja ofta under olika uppdrag. Bland noteringar om henne i åländska vatten kan nämnas att hon var med vid invigningen av Bogskärs fyr år 1882 då den gemensamma frukosten för invigningsgästerna intogs i hennes matsal. Och när konstnärerna Victor Westerholm och J.A.G. Acke tog sig ut till Märkets fyr när den ryska tsaren var på besök där år 1887 skedde det med Walvoja.
Walvoja skymtar i bakgrunden på de målningar som Westerholm och Acke gjorde vid tillfället. Acke gjorde samma år också en marinmålning med Walvoja som motiv för Axel Andsten.
Walvoja fick ett långt liv. Enligt Navis Fennica tjänstgjorde hon ända till 1959 då hon togs ur bruk, skrotades, och ersattes av en nybyggd Valvoja.


Planerar nybygge
Det som fångat Bror Husells intresse är att Walvoja var ett så vackert fartyg och han tror inte heller att det skulle vara någon oöverstiglig uppgift att återskapa henne. Han har en vision av att Walvoja kunde vara stationerad i Mariehamn där hon skulle passa in alldeles utmärkt med Pommern och Sjöfartsmuseet.
Enligt de planer som man nu utarbetar skulle hon få plats för 12 personer i hytter och kanske 30-40 personer under dagsutflykter.
– Hon skulle förstås uppfylla alla stabilitetskrav som finns i dag och ha vattentäta skott, säger Husell.
Något ångfartyg skall hon inte bli, som sin förebild, utan drivas av moderna dieselmotorer.


”Inom ett par år”
Någon tidsplan har Husell inte men han hoppas att projektet kunde förverkligas inom ett par år.
Inte heller finns någon kostnadsberäkning ännu.
– Men vi håller på och räknar, säger han.


Kan byggas här
Ett är i varje fall klart och det är att bygget skall ske på Åland om det blir av. Att Algots varv lagts ned tycks inte bekymra optimisten Husell.
– Hon kan byggas var som helst. Hon väger ju inte mer än 60 ton så hon kan flyttas på trailer.
Kunskap för att genomföra bygget menar han att finns i landskapet, såväl när det gäller stålarbetena på skrovet, som elinstallationer och träarbeten för inredningen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax