DELA

Bredd i unga litteraturdagar

Barnens litteraturdagar kör i gång på måndag. Årets arrangemang engagerar en lång rad författare och pågår våren ut med en fortsättning också i september. (På bilden från vänster: Kerstin Gäddnäs, Inger Andersson, Gunilla Jansson och Cia Numelin i arbetsgruppen för årets dagar.)
Från att tidigare ha varit ett arrangemang uppdelat mellan Mariehamns stad och Ålands biblioteksförening ligger hela arrangemanget nu under biblioteksföreningens hatt och engagerar i stort sett alla skolor i landskapet, såväl lågstadier som högstadier.
Det var en entusiastisk arbetsgrupp med Gunilla Jansson, Inger Andersson, Kerstin Gäddnäs och Cia Numelin som kunde presentera årets författare och arrangemangen i Lemlands bibliotek i går.
Målsättningen är, enligt Gunilla Jansson som leder gruppen, att lyfta fram barnboken och få allt fler unga intresserade av läsning. Alla konstaterade att det är viktigt att sammanföra författare och läsare och att man märker ett ökat intresse för författarnas böcker när de varit på besök.


Start på måndag
I praktiken har man redan tjuvstartat litet genom att författaren Åsa Lind varit ute i några skolor eftersom hon kommer att vara bortrest och inte kan delta senare, men annars är det på måndag som årets litteraturdagar kör i gång. Någon stor gemensam öppning blir det inte utan i stället samlas man i varje skola för att läsa en gemensam text.
– Det är ett stycke ur ”Samuel August i Sevedstorp och Hanna i Hult” som handlar om hur Astrid Lindgren som barn mötte böckernas värld, berättar Gunilla Jansson.
Inom ramen för barnens litteraturdagar genomförs i skolorna också en satsning på välläsning med fokus på årskurs fyra. Varje skola bestämmer själv hur man vill genomföra aktiviteten.


Författarbesök
Från måndag till fredag åker en rad författare runt i skolorna och presenterar sitt skrivande och sina böcker, men författaraktiviteterna tar inte slut med det utan fortsätter under hela maj och dessutom med en uppföljning i september. Programmet är utspritt både för att det skall passa författarna och för att man skall kunna nå så många unga läsare som möjligt, både på fasta Åland och i skärgården.
De författare som är engagerade är: Ingelin Angerborn, Helena Bross, Kristina Digman, Fred Forsell, Måns Gahrton, Petter Lidbeck, Åsa Lind, Leo Lundberg, Eirik Newth, Johanna Thydell, Johan Unenge, Mats Wahl, Isela Valve och Monica Vikström-Jokela. De flesta kommer från Sverige, men Newth är från Norge och Jokela-Vikström finlandssvensk. Forsell, Lundberg, Thydell och Wahl besöker enbart högstadierna.
Totalt räknar man med att omkring 2.500 elever skall ha en chans att möta någon av författarna.


Vimmelfest
På onsdag, den 18 april, kl. 18-20 arrangeras en vimmelfest på stadsbiblioteket i Mariehamn. Till den festen är alla Ålands femmor inbjudna och omkring 200 har anmält sig.
I vimmelfesten medverkar författarna Ingelin Angerborn, Helena Bross, Kristina Digman, Leo Lundberg, Eirik Newth, samt Isela Valve som också är programledare. Frida Johansson och Jutta Stolt, duettsegrare i vokalisttävlingen, bjuder på ett sångframträdande.
Två aktiviteter under veckan är också riktade till vuxna. På måndag kväll kl. 19 berättar Helena Bross i Källbo skola i Godby om lusten att läsa. Deltagare kan anmäla sig till Finströms kommunbibliotek.
På tisdag kl. 19-20 är det i stadsbiblioteket vernissage på en utställning av illustratören Kristina Digman. Digman har bland annat illustrerat Åsa Linds böcker om Sandvargen och hon medverkar själv vid vernissagen och berättar om sina bilder.


Sponsorer
Barnens litteraturdagar har en budget på 55.000 euro och för att genomföra aktiviteterna har man fått stöd från, bland andra: Anders Wiklöf, Ålands kulturstiftelse, Ålands kulturdelegation, Ålands konstförening, Svenska kulturfonden, Nordens institut på Åland, Nygréns stiftelse, Mariehamns stadsbibliotek, PQR-kultur, Lisco Bok & Papper, Mariehamns bokhandel, Britas bok & papper, Ålandsbanken, Nordea, Alandiabolagen och Ålands ömsesidiga.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax