DELA

Blir årets bondbröllop i Jomala det sista?

”Spännande”, ”roligt”, är ord som Jaana Lönnblad och Oliver Lehtinen (bilden) använder om sin roll som brudpar i årets bondbröllop som firas i Jomala den 14 juni.
Vill det sig illa kan det dock bli det sista bondbröllopet eftersom såväl det ekonomiska stödet som föreningarna  intresse av att ställa upp ideellt minskat.
Bondbröllopet i Jomala hör till de äldsta turistiska evenemangen i landskapet. Kultur och bibliotekschef Gunilla Jansson och kultursekreterare Signe Järvenpää berättar att det bröllop som nu firas är det fyrtioandra eller fyrtiotredje, beroende på hur man räknar.
– Det första bröllopet hölls på Jan Karlsgården men sedan har platsen varit Jomala, säger Jansson.


Minskade anslag
På grund av minskade anslag från kommunens sida ingår inte Ulfsby gård med middag för de medverkande i arrangemangen i år. Bröllopståget startar som alltid från Jomala kyrka och går sedan via De gamlas hem och Hemgården till Vikingaåsens skola och biblioteket där bröllopsfesten firas ute på gården om vädret är gynnsamt. Serveringen där består av kaffe och Ålandspannkaka. Det minskade anslaget medför också att man inte år har någon särskild projektledare anställd.
Ungdomsföreningarna har inte längre krafter att ställa upp med frivilliga i bondbröllopsarrangemangen men det finns ändå många enskilda som vill vara med och därför tror man att det skall bli ett riktigt ståtligt bröllopståg med fanbärare, spelmän och många bröllopsgäster i tidsenliga kläder i tåget.
Efter en viss möda har Signe Järvenpää nu fått löfte om medverkan av två spisölsbruntar, upptågsmakarna som har en så viktig funktion på bröllopsfesten.


Bröllopspar
Redan i ett tidigt skede kunde man engagera bondbröllopets två huvudpersoner när Jaana Lönnblad och Oliver Lehtinen, med erfarenhet av teater och sång från bland annat Teaterföreningens uppsättning av ”Stormskärs Maja” ställde sig till förfogande. Jaana studerar sång vid musikinstitutet för Catherine Frisk Grönberg och hade en roll i operan ”Dido och Aeneas” som nyligen gavs i stadshuset.
Bondbröllopsgästerna kommer att få höra prov på brudparets sångkunnande. Dels sjunger Oliver och Jaana duett i ”Kristallen den fina”, dels sjunger Jaana en folklig visa, ”Den första gång i världen jag dina ögon såg”.


Kör från Sverige
Sång blir det också av en kör från Sverige, Rosenlundskyrkans kör, som råkar vara på Ålandsbesök och som frågade om man fick medverka när man hörde om bondbröllopet.
För musiken i bröllopståget står ungdomar ur Alandia Strings.
Brudvals skall det förstås bli vid bröllopsfesten även om Jaana när Nyan träffade brudparet ännu hade ett stödbandage runt ena knäet och stödde sig på en krycka. Hon hoppas att stukningen skall vara bra till bröllopet.
– Jag kan nog redan gå utan krycka, säger hon optimistiskt.


I vågskålen
Signe Järvenpää och Gunilla Jansson hoppas att många skall möta upp, både för att delta i bröllopståget och som publik. Inte minst för att de känner att hela bondbröllopet som institution nu är i vågskålen. Enligt Gunilla Jansson har man i nästa års budgetförslag 5.000 euro.
– Men de pengarna skall också räcka till att rusta upp emigrantstenen så det blir inte så mycket över för bondbröllopet.
När ungdomsföreningarna inte på samma sätt som förr heller anser sig kunna ställa upp med frivilliga har man inte så många utvägar. Synd skulle det dock vara om bondbröllopstraditionen inte kunde fortsätta.
– Eventuellt kan det bli ett uppehåll nästa år, säger Gunilla Jansson.


Kläder kan lånas
Den som vill delta i bröllopståget får gärna komma i egna kläder av lämpligt snitt och ålder, men det finns också möjlighet att låna kläder.
– Man kan ringa mig på telefon 0457-342 19 02, säger Signe Järvenpää.
Bröllopståget startar från Jomala kyrka söndagen den 14 juni kl.14 men de som skall delta i tåget samlas redan kl. 13. Vid 16-tiden beräknar man att bondbröllopsfesten vid skolan skall vara över.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax