DELA

Bärbok med sommarsmak

”Trädgårdens bär” heter en bok som handlar både om traditionella nordiska bär som lingon, blåbär, hallon och jordgubbar och om nykomlingar som aronia, saskantoonbär och minikiwi.
Under den mörka och kulna julhelg som vi just upplevt har jag emellanåt flytt till sommaren via en rikt illustrerad och personligt skriven bok. Leif Blomqvist, trädgårdsmästare och plantskolemästare, i Lepplax by i det österbottniska Pedersöre öppnar i ”Trädgårdens bär” dörren till en bärvärld som man inte kunde tro att skulle vara möjlig på vare sig österbottniska eller åländska breddgrader.
Blomqvist, som för ett par år sedan gav ut en bok om äppelodling som blev mycket populär och även översattes till finska, delger oss nu sina erfarenheter när det gäller bärodling. Och det är inte litet det.
I förordet berättar han på ett mycket trevligt sätt om hur hans intresse för bär, både vilda och odlade väcktes tidigt i livet, framför allt via mormor Agnes i Kronoby och hennes dignande hallonland.


Frossa i solmoget
Blomqvist säger att han med sin bärbok hoppas kunna inspirera till odling av egna bär och att vi borde ta vara på det faktum att vi i Norden har världens bästa förutsättningar att odla goda och hälsosamma bär: ”För mig är det lycka och livskvalité att en sensommardag gå ut i trädgården och frossa i solmogna bär av alla de slag.”
I sin bok berättar han en del om bärodlingens historia och förutsättningar på våra breddgrader. På 1500-talet började man odla krusbär, vinbär och körsbär på slott och herrgårdar i Sverige och från Finland finns en uppgift från 1683 om att man, utöver äpplen, odlade körsbär, hallon, vinbär och krusbär i Åbo Akademis trädgård.
I Österbotten blev prosten Gabriel Aspegren i Pedersöre en föregångare på 1700-talet.


Vin och kiwi
Leif Blomqvist hyser uppenbart ett intresse av att ta tillvara gamla erfarenheter och våga sig på spännande nysatsningar. Det var han som för ett femtontal år sedan introducerade den nya vinodlingen i Finland när hans plantskola fick ensamrätten på att föröka och sälja tre härdiga lettiska druvsorter. I dag odlas det vin med framgång både i Österbotten och andra delar av landet.
Fascinerande är att läsa om möjligheten att odla sådant som minikiwi, amerikanska saskatoonbär, aronia, rosenkvitten, blåhallon, fjärilsranka, sötrönn, buskblåbär, med mera. Vi får lära oss en hel del om vanliga vinbär, hallon, krusbär och jordgubbar men även här strör författaren in intressanta varianter som till exempel gula hallon och rosa vinbär. Att vanliga skogsbär som lingon, åkerbär, tranbär och hjortron är odlingsbara får vi också lära oss.
Uppräkningen ovan inleddes med minikiwi och Blomqvist är medveten om att någon kanske blir lite förvånad över det bäret. ”Att man på friland skulle odla kiwifrukt i Finland och Sverige låter kanske som ett skämt, men det är det inte. Så högt uppe som i Pedersöre, Österbotten (i zon IV) har författaren framgångsrikt odlat och skördat minikiwi i ett flertal år”.


Recept som bonus
En verkligt trevlig bonus kommer i slutet av bärboken där Blomqvist delar med sig av en mängd recept och konserveringsråd, även här till förföriska bilder som han till största delen tagit själv.
Vad sägs om aroniatårta, kärleksdryck från Lappland på blåbär, hallonbomb, osttårta med havtorn, lax i havtornssås, hjortronchutney, kyckling med krusbärssås, frusen lingonmaräng, rosenkvittenmarmelad, svartvinbärssenap, rönnbärscookies…
Allmänna råd om syltning, saftning och infrysning finns med.
Trädgårdens bär är både en praktisk handbok i bärodling och en kokbok men också en bok att drömma sig bort till sommaren med.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax