DELA

Att spela är som att vara kär

– Det är som att vara kär. Det första man tänker på när man vaknar på morgonen och det sista när man lägger sig på kvällen.
Ida Andersson från Eckerö talar om sitt spelande och pianostudierna vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.
Att säga att hon är uppfylld av sin musik är ingen överdrift.
Ida Andersson har spelat i nästan hela sitt 22-åriga liv. Hon berättar att hon upptäckte tramporgeln hemma hos mormor och morfar när hon var bara två år gammal.
– Jag nådde ju inte ned till pedalerna så någon annan fick trampa, men jag tryckte på tangenterna, säger hon med ett leende.


Musikinstitutet
Musikintresset höll i sig och redan i lågstadiet började hon ta korta lektioner i pianospel inom Medis hemma i Eckerö. Sedan blev det musikinstitutet där hon spelade för Anders Gabriel Sundström.
Men hon ville också pröva på annat än piano och berättar att hon hade flöjt som biinstrument och också prövade på dirigering och ensemblespel.
– På det sättet märke jag att det var piano som jag ville satsa på, säger hon.
Varför just piano?
– För att det är ett så komplett instrument. Många instrument är ju en del av en orkester, man kan spela cello i en stråkorkester eller fagott i en blåsorkester men ett piano är en hel orkester i sig självt, ett instrument som skapar hela ljudbilden.


Satsa på allvar
Ida Andersson berättar att det var i gymnasieåldern, och särskilt under det sista skolåret, som hon kom underfund med att hon på allvar ville satsa på musiken.
– Därför fortsatte jag ett år efter gymnasiet med studier på heltid vid musikinstitutet. Jag ville veta hur det skulle kännas att studera på heltid.


Via Falun
Och det gav mersmak. Men vägen bar naturligtvis inte direkt till det välrenommerade konservatoriet i Köpenhamn. Ida sökte och kom in på konservatoriet i Falun i Sverige där hon studerade i två år under goda lärare och utöver piano kunde studera cembalo och komposition och spela i ensembler.
– Allt ger nya insikter och nya infallsvinklar. Det jag sysslat med under åren i Falun gjorde att jag kände mig redo när jag nu på hösten kom till konservatoriet i Köpenhamn.
Det är väl inte särskilt lätt att komma in vid Det Kongelige Musikkonservatorium, kan man förmoda?
– Nej, det är det nog inte och jag skall erkänna att jag kände mig väldigt nervös. Det gällde ju att på femton minuter visa upp allt man lärt sig under de föregående två åren.


Positiv atmosfär
Men hon klarade provet och nu efter ett halvår av den femåriga grundutbildningen trivs hon alldeles utmärkt.
– Jag tycker om hela inställningen vid skolan. Atmosfären är så positiv och sporrande. Fast det är ju hårt jobb också, hela dagarna. Man övar själv och spelar med andra och det är ingen skillnad på om det är veckodagar eller helgdagar. Det är helt enkelt hela livet. Det finns ingenting som jag hellre vill göra än att, som nu, bara få spela piano och fördjupa mig, säger Ida.
Hon torde vara enda ålänning vid skolan. Totalt finns ett tiotal finländska studerande där.
Hur orkar man med att bara öva och öva varenda dag?
– Det blir ett slags beroende, man vill bara förbättra och förbättra sitt spelande. Samtidigt finns det också något meditativt i spelandet, man sjunker in i det.
Utbildningen vid konservatoriet är alltså femårig och på det finns det ännu en möjlighet till en tvåårig påbyggnadsutbildning.
Vad vill du då göra när du småningom blir klar?
– Det finns så många saker jag vill göra, spela förstås men också ordna konserter med andra musiker. Jag är mera intresserad av att spela kammarmusik än av att vara ”den stora solisten”, något som ju innebär ett ganska extremt liv.


Inspelning, turné
I fredags gjorde Ida Andersson en inspelning för Ålands radio i Jomala kyrka tillsammans med Sven Åberg, flöjtlärare vid musikinstitutet. Till sommaren skall vi också få höra henne i en liten konsertserie som hon börjat planera tillsammans med några åländska sångstuderande.
Något annat sommarjobb har Ida Andersson inte i sikte. Just nu handlar det mesta om musik för henne.
– Sommarturnén får bli mitt sommarjobb i år, säger hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax