DELA

Återför hästen till sin flock

Hästar är ett gemensamt intresse för konstgrafikern Mari Stefansdotter och poeten Carina Karlsson, båda verksamma i Sund. Intresset materialiseras nu i en utställning i Galleri Lugn & Ro vid Eckerö post- och tullhus. Carina har gjort prosapoetiska texter till Maris serigrafier med hästar.
Det som genast slår besökaren är att utställningen fokuserar på hästar i grupp och flock och inte går på den individkoncentrerade syn som länge varit så dominerande när hästar beskrivit i både ord och bild.
– Ända från aveln till den enskilda travaren eller ridhästen har synen på hästar blivit mycket individcentrerad trots att hästar är flockdjur. Just nu känns det ändå som om inställningen börjat förändras, säger Mari och pekar till exempel på den reklam för trav som körs i svensk tv och där det inte är den ensamma individen utan hästar i grupp som spränger fram.
– Småningom börjar vi väl igen inse att hästen är ett flockdjur, konstaterar Carina.

I de bilder som Mari Stefansdotter gjort för den här utställningen handlar det alltså genomgående om hästar i grupp. Om unghästar i flock om fölston som går i grupp, till exempel.
– Jag ville se vad som händer om man tar bort individen och sätter den i grupp i stället, säger Mari.
För att understryka det kollektiva har hon valt att avbilda sina hästar utan att man ser några ögon men nog, för att det ger en så bra form åt huvudet, avbildat hästarna med grimmor.
– Kanske också ett sätt att visa att hästarna har anknytning till människan, funderade Peter Winquist när utställningen presenterades i går.


Redodlade färger
Mari Stefansdotter har arbetat med egna foton av hästar i grupp som förlagor. Ibland har hon valt att bara visar delar av hästflockar och hon har också renodlat färgerna så att bilderna fått något av plakatkänsla över sig.
– Färgerna finns i motiven men jag har plockat ut dem ensamma och låtit dem dominera.
På en bild ser man röda hästar mot en gul skog. Båda färgerna har funnits någonstans i motivet men här blivit allenarådande på ett mycket effektfullt sätt.


Serigrafi
Mari Stefansdotter, som är utbildad konstgrafiker från Svenska konstskolan i Nykarleby, har också tidigare arbetat med serigrafin som uttrycksmedel. Det var denna grafiska teknik som hon också använde i utställningen ”Sakrum” där hon för några år sedan, tillsammans med Anna Sundblom och Tom Clemes utforskade kyrkans formspråk och estetik, en utställning som visades både i Ålands konstmuseum och i Köpenhamn.


Hästminnen
Att hästen betyder väldigt mycket för människan har både Mari Stefansdotter och Carina Karlsson fått erfara när de i vinter arbetat med Ålands hästavelsförenings historik.
– Det som slagit oss är vad människor tycker att det är roligt att få berätta minnen om hästar. Då börjar blicken riktigt leva, säger Carina.


Textfragment
De texter som hon nu låter beledsaga Maris bilder bygger både på yngre och äldre förlagor. Det är inte texter direkt till bilderna, men nog till sammanhanget. Man kan bland annat finna gamla praktiska råd ur artiklar om hästskötsel i textraderna.
– Man kan kanske kalla det jag gjort för textfragment i poetisk form, säger Carina.
Utställningen har sin vernissage på söndag kl. 14 och den kan sedan ses i galleriet under hela juni månad.

JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax