DELA

Arn-Henrik Blomqvist regisserar operasatsning

– Det är jätteroligt. Fantastiskt att få jobba med ett megaprojekt av det här slaget.
Det säger Arn-Henrik Blomqvist (bilden) som är regissör för den stora operasatsning som görs i Norrmark utanför Björneborg i juli.
”Vierevä kivi” (Den rullande stenen) heter operan som bygger på den kända industrimannen Antti Ahlströms liv.
Operan får sin urpremiär den 11 juli och kan sägas utgöra upptakten till årets upplaga av jazzfestivalen i Björneborg, Pori Jazz. Arn-Henrik Blomqvist berättar att han blev inkopplad på projektet förra sommaren och att operan växt fram under det år som gått. Tonsättaren Kimmo Hakola står för musiken medan librettot skrivits av författaren Antti Tuuri, som ju vunnit både Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris.
– Musiken är verkligt fin. Hakola har sinne för dramatik, konstaterar Blomqvist.
Konstnären Alvar Gullichsen, själv med anknytning till den Ahlströmska släkten och Norrmark, är scenograf och producent är Jouni Maunula.
– Vi har ett gott samarbete. Alvar Gullichsen känner jag ju sedan gammalt genom musiken. Vi är jämngamla och spelade i tiden i olika band i Helsingfors, säger Blomqvist.


Solister
Man har också lyckats få ett fint solistgarde till uppsättningen. Sauli Tiilikainen, baryton, Emilia Vesalainen, sopran, Tuomas Katajala, tenor, Ilona Jokinen, sopran, Hannu Forsberg, baryton, och Aki Alamikkotervo, tenor, medverkar.
En kör på drygt trettio personer från Björneborgs operasällskap, förstärkt även med sångare från Tammerfors medverkar och för musiken står Björneborgs symfoniorkester med Juha Nikkola som dirigent.
Operan är enligt arrangörerna både en berättelse om kärleken mellan två människor och om den finländska industrins födelsehistoria.


Affärssinne
Den handlar om kommerserådet Antti Ahlströms (1827-1896) liv och verksamhet. Ahlström föddes på en bondgård i Sastmola men visade redan som ung affärssinne. Han sålde bär och bytte varor med sjömän och fick också följa med föräldrarna till torget i Kristinestad för att sälja sådant som man producerade hemma på gården.
Som 17-åring sändes han till Björneborg för att gå i skola. Där förvärvade han utomordentliga kunskaper i svenska och även i tyska, geografi och matematik. Allt sådant som han senare skulle ha nytta av som affärsman. År 1850 gifte han sig med Anna Margareta Liljeblad på Långfors hemman, en femton år äldre änka, och blev styvfar till fem barn. Nu blev han också företagare, för till Långfors hemman hörde även ett krukmakeri, ett lumppappersbruk, en kvarn och en vattensåg. I äktenskapet föddes ytterligare tre barn.
Senare blev Antti Ahlström redare i Björneborg och förvärvet av Norrmark herrgård och bruk år 1871 blev något av en vändpunkt i hans karriär. Snart var han en ledande industriman och en hel rad andra sågar och bruk fogades till hans verksamhet. Efter att hustrun hastigt insjuknade och dog gifte han om sig med den 20 år yngre Eva Holmström med vilken han fick sju barn.
Ahlström var samhälleligt engagerad och gjorde även stora donationer till folkbildningsarbete och kultur.
Antti Tuuri har alltså haft en mycket intressant levnadshistoria att bygga sitt libretto på.


Historisk miljö
– Operan uppförs dessutom i en historiskt intressant och mycket vacker omgivning vid Norrmark bruk, säger Arn-Henrik Blomqvist.
– Föreställningen ges i ett jättetält, 60 meter långt och 20 meter brett, där man skall få rum för kör, symfoniorkester och solister samt 600 åskådare per föreställning, berättar han också.
Efter premiären den 11 juli spelar man även den 12, 14,15 och 17 juli.
– Biljetterna har haft strykande åtgång. Redan i november var 60 procent av platserna bokade och därför har man redan tagit beslut om att operan skall ges även sommaren 2009, säger Blomqvist.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax