DELA

Årets litteraturdagar utmanar skuggan

Steve Sem-Sandberg, Susanna Alakoski, Inger Alfvén, Ebba Witt-Brattström… Det ingår en hel del kända författarnamn också i årets upplaga av Mariehamns litteraturdagar den 19-21 mars, den adertonde i ordningen. (På bilden från vänster: Leena Orre, Annica Andersson, Isabella Sarling, Tom Eckerman och Lise-Lott Ehrnstén i arbetsgruppen bakom litteraturdagarna.)
Projektledaren Isabella Sarling och arbetsgruppen med Lise-Lott Ehrnstén, Annica Andersson, Leena Orre och Tom Eckerman kunde i går släppa ett program som innehåller en god blandning av författare.
– Vi har följt det bekanta konceptet som visat sig fungera bra och som vi kommer att hålla oss till åtminstone till tjugoårsjubileet, säger Isabella Sarling.
Det betyder att man vill tillfredsställa den breda publik som kommer till litteraturdagarna genom att presentera både yngre och äldre författare i en blandning som bjuder på något för alla. Genom diskussionsrubrikerna åstadkoms den tillspetsning som behövs för att göra programmet intressant.


Användbart tema
Viktigt är också att dagarna har ett tema, den här gången är det ”skugga”.
– Temat är viktigt för att vi som planerar programmet skall ha någonting att gå i gång på och också för författarna när de skall fundera på sina anföranden, menar Isabella Sarling.
Skugga kan man associera både till det som förmörkar och det som ger svalka och man kan tänka på ljuset bakom.
– Man kan också dra fram saker ur skuggan i ljuset.
En titt på programmet visar att man nu efter flera år med manliga invigningstalare har en kvinna i den positionen. Professorn och författaren Ebba Witt-Brattström öppnar dagarna och talar under rubriken ”Ur könets mörker”.


Poesi och prosa
”Bland skuggor och irrbloss” kallas fredagskvällens program som främst riktar sig till en publik av unga vuxna. Bland de medverkande finns både poeter och prosaförfattare, däribland Johannes Anyuru, Sanna Tahvanainen och Sara Kadefors. Och Leo Lundberg släpper sin nya skiva, ”Strandnäsprojektet”.
Lördagen inleds med en presentation av årets åländska litteratur och bjuder sedan på en hel rad författarpresentationer. Mikke Birkegaard, dansk bestsellerförfattare, Anna-Lena Lurén, Rysslandskorrepondent och populär författare, Steve Sem-Sandberg, Augustprisbelönad för ”De fattiga i Lodz”, kan man lyssna till under förmiddagen liksom Maria Ernestam, Leo Löthman och Ebba Witt-Brattström som samtalar om ”berättandets lust och ansvar”.


Poesikarusell
Eftermiddagen bjuder på poesikarusell med Martin Enckell, Johannes Anyuru och Eva Ström (som fick Nordiska rådets litteraturpris 2003) och publiken får vidare möta Susanna Alakoski, aktuell med en ny roman efter Augustprisbelönade ”Svinalängorna, författarparet Anders Roslund och Börge Hellström samt Anne B. Ragde från Norge, känd bland annat för romanen ”Berlinerpopplarna”.
Eftermiddagen avslutas med ett samhällsengagerat samtal ”om livet i skuggan” där Laurén, Alakoski samt Roslund och Hellström deltar.


Supé med Kuusisto
En höjdpunkt på litteraturdagarna är traditionellt lördagskvällens litterära supé. Nu utlovas ”Skuggor och sken – en kväll med fladdrande ljus och mörka siluetter”.
Utöver den litterära spisen blir det musik med violinisten Pekka Kuusisto som tidigare dragit fulla hus på Åland. Han framträder tillsammans med Milla Viljamaa som spelar orgelharmonium.


Söndagssoffa
På söndagen, avslutningsdagen, är det litterär gudstjänst i S:t Görans kyrka med Maria Ernestam och därefter fyller man en söndagssoffa för att diskutera lycka under rubriken ”Mörkret som ger glädjen djup”. Bland annat medverkar Filip Fors, doktorande från Umeå universitet, som forskar kring lycka.
Den 11 februari kl 10 släpps biljetterna till den litterära supén och fredagskvällens program, de enda programpunkter som inte har fri entré. För unga gäller även i år rabatterat pris till fredagskvällen.
Hela programmet kan man finna på www.litteraturdagarna.ax.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax