DELA

Arabiadesign genom 135 år

Arabiaporslin är temat för en stor utställning som öppnas i Designmuseet i Helsingfors om en vecka, fredagen den 17 oktober. Utställningen som pågår till den 25 januari väntas väcka stort intresse.
Porslinsfabriken Rörstrand i Sverige fick år 1873 av den kejserliga senaten lov att grunda det dotterbolag, som fick namnet Arabia. Arabias porslinsfabrik blev icke enbart finländarnas ”hovleverantör” utan har från slutet av 1940-talet vuxit till den största porslinsfabriken i Europa, skriver Designmuseet i sin pressinformation kring utställningen.
De första produkterna som tillverkades vid Arabia var kopior av Rörstrands modeller, men snart började Arabias produktion finna ett eget uttryck som blev uppskattat på internationella utställningar. Samarbete med olika konstnärer inleddes i medlet av 1890-talet. Den första konsulten som anställdes vid fabriken var arkitekt Jac. Ahrenberg och ett år senare kom även svensken Thure Öhberg till Arabia som dekorationsmålare.


Rikt utbud
Arabias produktion omfattade redan i början av 1900-talet prydnadsföremål, ett flertal serviser och en mängd varierande dekorer. Från och med 1920-talet började hantverksmässigt framställda konstföremål allt klarare särskiljas till en separat produktionsgren. På 1930-talet började man lägga allt större vikt vid formgivning av serieprodukter. Kurt Ekholm som fått sin utbildning i Sverige, blev då anställd som konstnärlig ledare vid fabriken.
Efter kriget kom Kaj Franck att fortsätta på Ekholms plats, och Francks funktionalistiska tänkande innebar på 1950-talet en omvälvande förändring för formgivning av bruksföremål. Samtidigt fick Arabias konstavdelning ökad betydelse både i hemlandet och utomlands i och med internationella utställningar, skriver man i pressmaterialet.


Hela historien
På utställningen i Designmuseet visas Arabias populära servis- och dekormodeller genom företagets hela historia. Utställningen ger även information om olika material, tillverknings- och dekorationsmetoder. Arbeten från Arabias konstavdelning är visuellt effektfulla. Konstnärerna representeras bland andra av Friedl Holzer-Kjellberg, Toini Muona, Michael Schilkin, Birger Kaipiainen, Rut Bryk, Kyllikki Salmenhaara, Raija Tuumi, Aune Siimes, Liisa Hallamaa, Annikki Hovisaari, Sakari Vapaavuori, Oiva Toikka, Heljä Liukko-Sundström, Kati Tuominen och Kristiina Riska.
I samband med utställningen ger Designmuseet ut en publikation, rikt illustrerad med en mängd nya praktfulla fotografier.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax