DELA

Alandh åter på Åland

Tom Alandh är en av Sveriges meste dokumentärjournalister. Under 25 har han hunnit med ungefär 100 dokumentärfilmer. Den senaste hade premiär på Vera i lördags.

Vi möter Tom Alandh i Bio Savoys foajé på lördagsförmiddagen. Han är inbjuden till filmfestivalen Vera för att tala om sin nya film ”Vad hände med grabbarna på kåken” som har världspremiär på festivalen. Men före filmvisningen ska han hinna med en bjudning på svenska konsulatet.
– När jag gick journalisthögskolan år 1969 åkte vi hit en hel vecka med klassen för att göra vår övningstidning. En av dem som var med var Ingrid Iremark som nu är generalkonsul här. Tänk att vi skulle träffas här igen 44 år senare. Hon som generalkonsul och jag som så kallad dokumentärfilmare.
Och man kan nog kalla Tom Alandh för dokumentärfilmare. Fast själv är han noga med att kalla sig journalist.
– Det kan irritera andra dokumentärfilmare. Men jag kan ju inte filma, jag kan inte klippa och jag är en mycket dålig ljudtekniker. Jag är journalist, säger han.
Filmandet görs i stället av ständige följeslagaren Björn Henriksson.
Tom Alandh inledde sin bana på Sveriges televisions samhällsredaktion år 1970 där han jobbade i 17 år som reporter innan han innan han gick över till dokumentärredaktionen 1987. Eller ”halkade in på det berömda bananskalet” som han själv uttrycker det. Nu är han egentligen pensionerad men fortsättningsvis anställd på SVT på årsbasis.
Under de 25 år som gått sedan han började göra dokumentärer har det blivit ett hundratal dokumentärfilmer och personporträtt. På Vera är det alltså ”Vad hände med grabbarna på kåken” som visas.
– Man frågade mig på SVT om jag ville gå ner i arkivet och följa upp sådant som jag gjort tidigare. Jag ska göra tre filmer som beskriver det klassamhälle som vi lever i. En film om de där uppe, en om de där nere och en om de vid sidan om. I arkivet hittade jag en film som vi gjorde i början av 1990-talet från Hällby-fängelset. I ”Vad hände med grabbarna på kåken” pratar vi med sex av grabbarna som var med.

Läs hela intervjun i måndagens Nya Åland!

Alfons Röblom

alfons.roblom@nyan.ax