DELA

Åland med på klagokörs-kartan

Fenomenet föddes för tre år sedan som en idé i Helsingfors, i dag finns det utspritt över hela världen och snart också på Åland.
Fenomenet är klagokörerna där människor för fulla halsar sjunger ut livets både små och stora bekymmer.
Nyan har tidgare berättat om klagokörsrörelsen och planerna att ta den till Åland. Nu har Nordens institut gjort slag i saken.


Det klagas i hela världen men finns det någon möjlighet att använda kverulanternas energi till något positivt?
Ungefär den frågan ställde sig för några år sedan helsingforsarna Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen.
Om många personer klagar samtidigt kallar man det i finska språket för en klagokör och paret beslöt att förverkliga ordet rent bokstavligen.
I dag är det gjort och det med besked. Efter att den första klagokören intog scenen i Birmingham 2005 har körerna spritt sig över hela jorden.


Bildas en kör
Nu är det Ålands tur. I Nordens instituts regi skall det bildas en kör som den 1 april skall sjunga åländska klagomål så att landskapet också hamnar in på klagokörskartan.
Nordens institut har redan samlat in en hel del klagomål och för några dagar sedan var det dags för det första mötet eller, rättare sagt, ett första informationstillfälle.
– Men det går ännu bra att skicka in flera klagomål och vill man komma med och sjunga är det bara att anmäla sig, säger Lykke Pörtfors på institutet.


Är förlösande
En av de som kom till den första träffen var läkaren Mogens Lindén.
Är det sunt att klaga?
– Att leverera klagomål i ett sådant här sammanhang och sjunga ut dem har en paradoxal effekt. Det är förlösande och man får distans till dem. Men generellt…? Om du formulerar en orättvisa eller klagar på något allmängiltigt problem så att det kan lyftas upp på bordet och åtgärdas är det ju nog sunt, funderar Lindén.
– Men att bara klaga utan att göra något… Klagomål och kverulans kan förlama och skapa passivitet.
Varför kom du hit i kväll?
– Av ren nyfikenhet.
Har du klagat över något själv?
– Nej, inte ännu.


Många klagomål
Många andra har däremot redan klagat.
De har klagat över att alla vet allt om alla, över tjuvfiske och över mördarsniglar. Över dyra körkort, rattfylleri och rondeller. Över singlar som diskrimineras i mataffärerna och över konjaksflaskorna som har en inbuktning i botten. Och så vidare, och så vidare.
Till och med lokaltidningarnas pikar till varandra har fått klagomål.
Vill du vara med på ett hörn kan du skicka e-post till lykke.portfors@nipa.ax. På www.complaintschoir.org hittar du mer information om körerna i världen.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax