DELA

Alabaster är hans material

Alabaster, det varma, mjuka, halvt genomskinliga materialet har med åren blivit skulptören Krister Fagerholms främsta uttrycksmedel. Alabastern hämtar han i Italien men bearbetningen sker under en del av året i hans sommarateljé i Bertbyvik, i Svalhälls-Albins gamla ladugård där skulptören finner det behövliga lugnet.
Krister Fagerholm kommer cyklande längs Bergörsvägen i Bertbyvik där Nyan stämt möte med honom. Här bor han numera från april till oktober i föräldrarnas sommarhus som han och sjungande brodern Mikael numera övertagit. Krister ställer cykeln mot ett träd, tar termosen med kaffe och axelväskan med datorn och sätter sig i bilen för att lotsa oss vidare till det gamla fähuset som han får låna som ateljé.
Det måste handla om ett av Ålands vackrast belägna fähus. Utsikten uppifrån berget över Boxösundet är storslagen. Här hade Svalhälls-Albin under något år i slutet av fyrtiotalet och början av femtiotalet ett par kor. Nu sågar och slipar Krister Fagerholm alabaster och andra material i den gamla ladan och har ett trivsamt ”vardagsrum” i den renputsade fähusdelen.


Trafikolycka
Det har gått tolv år sedan Nyan senast intervjuade Krister Fagerholm. Då hade han just kommit hem från en resa till Grönland där han ställt ut i Nuuk och Ilulisat och fått tag på ett annat favoritmaterial: täljsten. Senare samma år, 1996, skulle han råka ut för en trafikolycka i Stockholm, en händelse som förändrade mycket i hans liv.
– Jag cyklade på Hornsgatan utan hjälm och krockade med en bil, berättar han.
Efter att han kom hem från sjukhuset återupptog han sitt arbete som invandrarlärare men måste efter ett tag trappa ned till deltid och sedan skulle det visa sig att inte ens det gick att klara av.
– Den hjärnskada jag fick gjorde att jag snabbt blev trött och också frustrerad, förklarar han.
Vägen tillbaka skulle bli både lång och mödosam och fortfarande är det så att han inte på långt när orkar göra allt han skulle vilja. Bäst är det när han kan arbeta i Bertbyvik och vila när han blir trött.
– Den där stolen har betytt mycket för mig, säger han med ett litet leende och pekar på en hängstol av tyg i en tall på berget utanför ateljén.


Design, skulptur
Krister Fagerholm är utbildad klasslärare men arbetade under hela sin lärarbana med vuxna elever i invandrarundervisningen i Stockholm. Parallellt med lärarjobbet studerade han konst och skulptur, gick bland annat ett år på Nyckelviksskolan på Lidingö och studerade sedan också design i Milano i Italien. På Nyckelviksskolan hade han studerat metalldesign och gick senare också på metallinjen i Tosarby hantverksskola. År 1990, då han var 36 år, höll han sin första utställning på Åland, i Ålands museum.
Då visade han föremål i metall och glas, men också i alabaster som snart skulle bli hans främsta uttrycksmedel.
– Efter vistelsen i Milano åkte jag följande år till Carrara och fick där höra om staden Volterra i Toscana där man bröt och bearbetade alabaster.
Han åkte dit och föll för det vackra materialet.
Varför är du så förtjust just i alabaster?
– Det är nog transparensen. I gamla kyrkor i Italien har man till exempel använt tunna skivor av alabaster som fönstermaterial. Det ger ett mjukt och milt sken.


Lampor
Därför passar alabaster också bra i de lampor som Krister Fagerholm designat genom åren, bland annat finns en av hans lampor på Finlands nya ambassad i Stockholm som invigdes 2004.
Han har också framgångsrikt kombinerat alabaster med andra material, bland annat för att uppnå kontrastverkan: alabaster och täljsten, alabaster och ebenholts, till exempel. På senare tid har han också gjort inlägg av selenit, ett annat ljusgenomsläppligt och lite mytiskt material, i alabasterskulpturerna. Selenit bryts bland annat i Nordafrika och på Sicilien.


Undviker stress
Den som möter Krister Fagerholm i dag kan inte av hans yttre se att han varit med om en svår olyckshändelse men själv vet han att han ännu efter tolv år inte kan gå på full fart.
– Det har blivit mycket bättre men jag får hela tiden se till att mota bort sådant som kan stressa mig.
Han säger också att det han varit med om inverkat på den spontana kreativitet som han tidigare hade. Numera arbetar han bäst när han har ett uppdrag av någon. Därför har han på senare år mest gjort beställningsarbeten.
– Inte så att jag blir bunden att göra på ett visst sätt men ändå så att jag har en uppdragsgivare.


Betyder mycket
Även om Krister Fagerholm lämnat de tankar han en gång hade om att bli skulptör och designer på heltid så är det konstnärliga skapandet fortfarande viktigt för honom.
– Det betyder väldigt mycket. Att bli klar med en skulptur innebär en enorm lättnad men ger också en enorm tillfredställelse, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax