DELA

Akvarellpionjär på museet

Han förnyade den nordiska akvarellkonsten och nu vill han skapa akvarellernas motsvarighet till Turning Torso.
Ett smakprov på Arne Isacssons konst visas nu på Ålands museum.
Arne Isacsson, som fyller 91 år i mars, är själv inte på plats när utställningen öppnas i dag. Kurator är konstnären Suzanne Möller, som också är Arne Isacssons medarbetare.
Att presentera bredden av hans livsverk i en utställning låter sig inte göras. Han är konstnär, föreläsare, författare och undervisningsentreprenör. 1944 grundade han Gerlesborgsskolan i Bohuslän. På 50-talet öppnades en systerskola i Stockholm.
Utmärkelserna är många. Isacsson har fått den kungliga utmärkelsen Illis quorum, och blivit utsedd till hedersdoktor i Umeå med motiveringen att han gett akvarelltekniken ett nytt språk.
Som konstnär vidareutvecklade han den traditionella akvarelltekniken och utvecklade en egen metod, där han utforskade pigmentens möjligheter i rika vattenflöden. När pigmenten frigörs i vatten kan de spela ut sitt register och visa upp olika karaktärer.
– Ingen påtalade det före Arne på 70-talet, säger Suzanne Möller.
Hon ser spår av Arne Isacssons sätt att närma sig motivet via pigmenten i Ålands museums samlingar, bland annat i Kjell Ekströms konstverk.


Liknande, inte identiska
I Isacssons utställning på museet ingår också en svit med motiv från den bohuslänska kusten, som påminner om Ålands skärgård. Här har Isacsson använt monotypitekniken, med papper som bara väger 40 gram per kvadrat (jämfört med 300 gram för vanligt akvarellpapper).
Även här använder Isacsson mycket vatten som får det tunna pappret att svälla och bli buckligt. Innan det torkar skapar han ett verk till genom att pressa ett annat papper mot det som han målat.
Så får man två liknande men inte identiska tryck – monotypier.
En stor del av monotypitrycken misslyckas. Cirka fem procent av allt Isacsson gör blir kvar.
– Färgerna dör på vägen, säger Suzanne Möller.


Storverk
Isacsson är i högsta grad aktiv som konstnär och föreläsare. I fjol fick han västra Götalandsregionens kulturpris på 100.000 kronor. De satsar han på att skapa ett akvarellkonstverk som skall stå utomhus.
Tillsammans med skulptören Pål Svensson bygger han ett konstverk bestående av granitblock och tunna akvareller i laminerat glas. Det kan komma att påminna litet om den uppmärksammade malmö-skyskrapan Turning Torso, säger Möller.
Två filmer om Arne Isacssons konst och teknik visas i museets filmsal den 10 januari – ”Pigment i rörelse i rika vattenflöden” och ”Monotypiteknik”.

PATRIK DAHLBLOM

redaktion@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNEROOS