DELA

Vilka värderingar finns i ÖHS numera?

Flera föräldrar har kontaktat mig och var upprörda över julfesten på ÖHS förra året.
Efter att ha sett showen, den finns i sin helhet på YouTube, så måste jag fråga:
Sätter inte de vuxna lärarna några gränser för eleverna längre.

Jag såg flera nummer som aldrig skulle gått igenom för bara 10 – 15 år sedan och som sätter undersökningen ”Hälsa i Skolan” i nytt ljus.
I en skola där 40 procent av flickorna säger sig ha upplevt sexuella trakasserier så väljar man att släppa fram en hypersexualiserad julfestshow. Man kan jämföra den med KHS julfest som också finns på nätet. Helt annorlunda känsla.

Det är få uppträdanden som inte handlar om sex på ett eller annat sätt. Att man ofta använder pojkar istället för flickor i scenerna med underklädsmodeller och liknande är oväsentligt eftersom det speglar normerna och visar vad flickorna skall hålla sig till. Vad man förväntar sig av dem. (Jag undrar, hade man tillåtit flickorna att gå upp på scen i samma brist på kläder som pojkarna gjorde? Om inte, varför är det ok för killarna?)
Dessa normer sägs också rakt ut i sångtexterna, i flickornas första dansnummer slutar texten med ”She say she wont, but I bet she will” (Hon säger att hon inte tänker göra det, men jag slår vad om att hon kommer att göra det) Implicit att pojkens vilja är det som gäller.

Först ut i showen får vi se en pojke som, försedd med munkavle och bunden till händer och fötter, får huvudet rakat. På riktigt alltså.
Efter det följer i rask takt bara rumpor som piskas med läderbälten, sexistiska texter i sångerna, juckande i underkläder (både på scen och ute bland publiken). Publiken som alltså består av 13-15 åriga flickor och pojkar.

Det
visas en ”musikvideo” i form av stillbilder (igen med en pojke spelande flickans roll) som bl.a. avbildar både strypsex och våldsamt sex tillsammans med en sång där texten lyder
”Plötsligt låg jag bakbunden naken i sängen, Jag blev tagen på sängen, baby,Jag låg där naken och ängslig, baby.
Men jag känner mig rätt äcklig / Låt mig bara få ta en dusch / Sen gör vi det där som är uteslutet för de flesta.
Och jag, jag lägger inte in något veto / Jag ställer inga krav, krav, krav / Säger aldrig nej, nej, nej / För du gillar det så bra, bra, bra / Så du får göra vad du vill”
Har de vuxna inte sett dessa bilder innan de visades eller, vilket är värre, låtit dem passera i alla fall.

En av lärarna är till och med med i en sketch där han spelar en läkare, ”expert på sex, samlevnad och tarmsjukdomar”. Han svarar på frågor från eleverna på scen efter att ha hälsat dem med ”Sexig publik vi har ikväll”. Frågor som:
Hur skall man göra om man är kär i sin svenskalärare?
– Lära sig finska eller muta dem med knark.
Är det ok att byta tjej varje vecka?
– Det är inte bara okej, det är nödvändigt. Jag skall förklara varför, det är en hygienfråga. Efter en vecka är tjejen ganska smutsig och måste bytas ut. Aldrig längre än en vecka, killar, kom ihåg det .

Är det ok att bli porrstjärna vid 15 års ålder, för att tjäna lite pengar.
– Ja, nu är det så att det är dyrt att ha barn, det är bra om barnen tjänar egna pengar. Jättebra initiativförmåga.
Vilken sexställning är bäst på toan.
– Mattställningen. Den ena viker sig dubbel över toastolen och den andra smiskar upp stjärten.
Har du själv prövat den?
– Mmm. Många gånger.

Igen, detta inför en publik som består av 13, 14 och 15 åringar.

Det är inte elevernas fel, de gör vad de kan för att testa gränser och se vad de kommer undan med, i det här fallet var svaret tydligen ”Allt”.
Det är de vuxna som skall sätta gränser, som skall säga ”kanske det finns ett annat sätt att komma till poängen än det lägsta” ”Kanske vi inte skall raka en killes huvud på scen” och inte kapitulera när barnen säger ”men det är ju skoj ju”.

I Lukas Moodysons film ”Vi är bäst” finns en scen där två av de tre huvudpersonerna ställs inför en mor som fått sin dotters hår klippt av de andra två. De försvarar sig med ”Men hon sade ju inte nej” och mamman svarar ”Men man kan ju säga nej på många sätt”. Kanske lite av den finkänsligheten hade behövts hos de vuxna på ÖHS också.
Efter att ha sett den här showen så måste jag fundera på om det är något fel på normerna i skolan för tillfället, för dessa sketcher hade inte släppts igenom under förra rektorns tid. Det är jag säker på.
Om man reflekterar över att de här attityderna tydligen spelar så stor roll i skolvärlden att en stor del av showen är inpyrd av dem, ja då förstår jag varför en stor mängd flickor och pojkar mår dåligt i ÖHS. Det kan inte vara en lugn och trivsam miljö att studera i. Igen betänk att detta är barn som fortfarande söker sina roller i samhället.

Mina öppna frågor till skolledningen blir – Vad tänker man göra åt detta? Har det överhuvudtaget diskuterats med, eller utan, eleverna om värderingarna som fördes fram under showen?
Om inte skolan vill bjuda in arrangörerna av Fair Sex-programmet eller Fältarna så borde någon annan insatt i genusfrågor ta den debatten med eleverna. Föreställningen borde diskuteras på ett nyanserat sätt och man måste förklara för eleverna vad strukturer och normer innebär i det här fallet. Men att de behöver diskuteras är uppenbart.
Mariehamns Stad har för tillfället en kommitte, i vilken jag sitter med, som planerar för att bygga ett nytt hus för ÖHS, men om de värderingar, eller bristen på dem snarare, som visades fram i julshowen fortfarande finns innanför väggarna spelar takhöjden i det mindre roll.
Igge Holmberg
före detta elevassistent och lärarvikarie i ÖHS.