DELA

Vi tar starkt avstånd från en legalisering

Fri från narkotika på Åland r.f har med intresse tagit del av den pågående debatten angående legalisering, eller avkriminalisering, av droger och vill med denna insändare kommentera frågan ur vår synvinkel. Vi tar starkt avstånd från en legalisering av någon drog av flera orsaker.
Det finns ingen som kan påstå att droger, varken cannabis eller någon annan, är ofarliga. Det är alla forskare överens om. Cannabis är den mest förekommande av de illegala drogerna, och den mest romantiserade och mytomspunna. Cannabis är ungefär lika beroendeframkallande som alkohol, och har därtill en rad negativa bieffekter.
Både inbitna missbrukare och sk. rekreationsanvändare drabbas av dessa i varierande omfattning. Cannabis påverkar hjärnan på ett omfattande, och permanent sätt. Signalerna mellan hjärnans olika delar, och mellan hjärnan och resten av kroppen försämras , vilket gör att man blir långsam både i rörelser, reaktion och tankeförmåga.
Att man blir dum av att röka på är ett populärt uttryck, och det har sitt ursprung i denna skada på hjärnan. Det verksamma ämnet i cannabis, THC, lagras mycket länge i kroppens celler, och kan utlösa psykoser och hallucinationer långt, åratal, efter avslutat användande. En förändrad verklighetsuppfattning, oförmåga att skilja verklighet från drömvärldar, bristande logik mm är konsekvenser vi ser och lever med varje dag.

Det hävdas att legalisering skulle medföra att brukarna skulle slippa komma i kontakt med kriminella, och därför skulle minska eller eliminera risken att komma i kontakt med tyngre droger. Det är inte så enkelt. Hjärnans beroendesystem öppnas upp och byggs om för fortsatt missbruk, och av den anledningen är cannabis i sig själv en inkörsport till missbruk av tyngre droger.
En legalisering av cannabis på samma villkor som alkohol, skulle även innebära en åldersgräns uppskattningsvis samma, dvs 18. Detta skulle ändå ge den konsekvensen att de vi vill skydda mest, gör en olaglig handling och kommer i kontakt med just de man menade undvika med lagändringen. En beskattning skulle dessutom utöka den marknaden, med “fulknark”, precis som den nuvarande marknaden med “fulsprit”. Den organiserade brottsligheten skulle inte försvinna. Den skulle ändra fokus, hitta andra vägar och fortsätta sälja skattefritt knark, och till omyndiga.

En logisk konsekvens av en tillåtande inställning och ökad tillgång, är precis som med vilken annan vara eller tjänst som helst. Ökad tillgänglighet ger ökad användning. Ökad användning leder till ökat missbruk, det är odiskutabelt. Om 7 av 100 blir missbrukare, betyder det att 70 av 1000 blir det. Om 1000 personer röker på, blir alltså fler beroende än om 100 gör det.
Alkoholpolitiken är ingen bra exempel i den här frågan. Vår mest använda och missbrukade drog, som kostar samhället långt mer än den smakar, både i pengar och mänskligt lidande.
Den viktigaste aspekten är kanske ändå den attitydförändring en legalisering innebär. Att ständigt flytta fram gränsen för vad som är okej, är förödande. Cannabis är lika farligt oavsett om det är lagligt eller inte, men genom att legalisera säger vi att det är okej.

Vi som lever med konsekvenserna av cannabisbruk och missbruk, med anhöriga som lider av obotliga, handikappande och personlighetsförändrande men av cannabisbruket, reagerar starkt emot detta förslag, både av dessa ovanstående argument, men även av anledningen att vi inte vill att flera ska drabbas av detta.
Vi välkomnar dock en debatt om, och en utvärdering av den åländska, nationella och internationella narkotikapolitiken.
Styrelsen för Fri från narkotika på Åland rf
gm Cita Nylund , ordförande.