DELA

Vi delar inte Fellmans omdöme

Vi som kvinnor och medlemmar i Ålands Framtid känner absolut inte igen oss i den kvinnliga offermentalitet som kansliminister Nina Fellman (S) – uppbackad av lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och partikollegan, minister Camilla Gunell (S) – klär sig i för att klargöra och motivera sitt osakliga svar på vår insändare om hennes agerande kring det finska spelbolaget Veikkaus verksamhet på Åland.

Nina Fellman rättfärdigar sitt uttalande om att ÅF:s insändare kan definieras som ”kvinnohat” med att inlägget innehåller uttryck som ”att sitta i knä” och ”tagen på sängen”. Det här är uttryck som används allmänt i vårt svenska språk och absolut inte på något sätt är relaterade till kön. Hur kansliministerns tolkning i sammanhanget kan uppfattas som ”kvinnohat” är helt främmande för oss.

Lika svårt är det för oss att förstå Nina Fellmans definition av ÅF:s kritik mot det politiska Finlands sätt att handha och sköta den åländska självstyrelsen. Att kalla detta för ”rasism” är en mycket vrång bild och en definition av begreppet som vi inte delar.

Hur definierar i så fall Nina Fellman den sannfinländskstödda regeringens inställning mot Åland; den aktiva försämringen av svenska språkets ställning och det minst sagt arroganta sveket mot löftet från 1921 om att Finland ska garanterade Ålands folk största möjliga frihet och rättighet till sitt svenska språk och sina svenska sedvänjor?

Vi värnar givetvis om allas framtid, såväl nyanlända som boende i generationer på Åland. Kansliminister Nina Fellman må vara en utsatt person. Både chefredaktör och minister är ett självvalt yrke. Givetvis fördömer vi alla typer av trakasserier mot enskilda personer och värnar särskilt kvinnors integritet. Vi stöder helhjärtat att med alla medel bekämpa varje förtryck av och mot oss kvinnor.

Brott mot vår och varje människas integritet ska spåras och lagföras. Att en minister i en helt enskild sakfråga bemöter kritik med omdömen som anspelar på kvinnoförtryck, hat och rasism är graverande för ministern själv och för den politiska debatten. Frågan är om Nina Fellmans könsfixerade synsätt de facto skadar mer än gynnar ett jämställt samhälle.

Nina Fellmans beteende, uppenbara brist på omdöme och nedlåtande sätt att som minister bemöta kritik mot sitt ämbete gör att hon inte har vårt förtroende att utföra sitt förtroendeuppdrag som kansliministerminister och företrädare för Ålands folk.

Vi är övertygade om att många, såväl åländska kvinnor som män, delar vår uppfattning.

Ålands Framtid

Hanna Segerström

Peggy Eriksson

Pia Eriksson

Birgitta Johansson

Lena Andersson

Lisa Gustavsson