DELA

Vad är det som händer?

Jag är studerande på Ålands Yrkesgymnasium och börjar undra vad det är som händer med skolan. Vad är det som har gått snett?
Som studerande och som person som får gå denna skola så tappar man motivationen till att åka till skolan när det bara är håltimme eller bara en lektion under dagen. Det känns mer som ett tvång att gå genom utbildningen än som en rolig grej att göra, jag behöver denna utbildning för att kunna studera vidare till det jag vill.

Vi är indelade i grupper, 4 olika linjer som sedan skall ha kärnämneslektioner tillsammans, i vissa ämnen får vi inte ens rätt utbildning så som matematik och fysik (utbildning anpassat för yrkesval). Denna indelning är för att spara pengar, så som jag har förstått så har de flesta linjerna 14-15 elever i klass, det är precis vad vi har i våra grupper också efter uppdelningen – hur kan det spara pengar när elevantalet är densamma?

Vi skall vara nöjda med att vi fått ett schema, jag är inte nöjd med ett schema där jag börjar 8, har en lektion, 2 h 10 min hål, 2 lektioner, 1 h 50 min hål och sedan en sista lektion innan jag slutar för dagen klockan 16 – det är inte rätt mot oss att ge oss dessa håltimmar. Vi ska vara glada över att ha fått ett schema, varav vi har ca 17 timmar i veckan. När lågstadieelever har 27 timmar i veckan, Är det att förbereda sig för arbetslivet?
De pratar om att det ej finns tillräckligt med klassrum, hur kan de som gick på skolan för några år sedan kunna ha gått 8 – 16 fullsatta dagar, det borde väl finnas mera plats nu eftersom att alla byggnader slagits ihop, hur har då detta system fungerat förut?

Att göra utbildningen sämre för elever är ingen lösning på problemet, samhället sparar på ungdomar och åldringar, vi ungdomar skall studera för att få bättre jobb – hur skulle vi kunna studera när skolorna ej kan ge en ordentlig utbildning? Denna skola kostar för skattebetalarna, ordna alla scheman och ordna upp systemet.
Ordna så vi får en ordentlig utbildning, som ungdom oroar man sig att man ej skall få en ordentlig utbildning som senare leder till att man ej får ett jobb – det är ni i ledningen som sköter denna skola, det är politiker som bestämmer vad som skall sparas på – det är ni som ”bestämmer” vår framtid. Jag tar ej ut något hat mot någon den som vill tar åt sig av denna text.

Och hur har ledare tänkt att det är en bra grej att spara på unga och äldre samt sjukvården och skolorna – det viktigaste vi har i vårat samhälle är väl sjukvården och skolan. Det skaffas chef efter chef som har höga löner och sedan skall det dras ned på arbetskraft så att de som är kvar får arbeta sig tills de blir utbrända – det kostar samhället. Sedan läser man en notis i tidningen om att någon politiker har fått löneförhöjning. Som ungdom får man känslan av att de vuxna skall ha det så bra som möjligt och sedan skall vi få lösa resten när vi blir vuxna. Unga är vår framtid – hur kan ni spara på det?
Ja, jag har valt denna utbildning frivilligt det är jag fullkomligt medveten om och ja, jag kan sluta precis när jag tycker, men för att jag skall kunna söka till den utbildning jag vill så måste jag gå denna skola. Jag skulle lätt kunna gå i det tysta och jämra mig över att jag ogillar hur det har blivit.

Att sitta i det tysta och jämra löser ingenting – jag är beredd på att folk kommer ha en annan åsikt än jag, men jag har fått mitt sagt – jag har tröttnat på att sitta här och vänta på att få höra att det bara är mer problem.
Jag skriver inte detta i ett hatiskt syfte, jag är inte ute efter att skapa konflikt med någon – men jag har som person rätt att uttrycka min åsikt och jag tycker fler bör veta hur vi elever känner över detta, jag kan ha fel i mitt uttalande jag kan vara helt ute och cykla faktiskt men det är såhär jag tycker och uppfattar allt detta. Det är min framtid det gäller.
Susanna Dahlblom