DELA

Progressiva eliten behöver rannsaka sig

Största delen av den stora floden med kommentarer om Trumps seger har enbart marginell relevans på lilla Åland. Men följande var mitt i prick. Den har skrivits på BBC News webbsajt av en viss Rod Dreher, äldre redaktör för tidskriften ”The American Conservative”. Jag tycker att den gäller på Åland:

”De personerna som styr nyhetsrum våndas över mångfald. De skulle vilja gå hur långt som helst för att öka ras-, köns- samt sexuell mångfald, utan att bry sig om åsiktsmångfald. I ett nyhetsrum, där jag en gång i tiden var sysselsatt, var de enda religiöst konservativa utom mig själv de afrikansk-amerikanska sekreterarna. Ingen där tyckte detta var ett problem. Själva tyckte de däremot att religiöst konservativa, bland annat icke önskvärda demografiska kategorier, varit problemet”.

Också här har rått en epidemi av samma besatthet hos en elit som styr inom politiken. Vissa förvaltare inom ÅHS, Mariehamns stad har också samma tankar.

Lyssnar ni, lantrådet Sjögren (Lib) och ministrarna Perämaa (Lib) och Fellman (S)? I vems namn, utom era egna, tvingar ni era personliga åsikter på andra människor utan att under en sekund bry er om varifrån kommer den exklusiva moral ni kräver för er egna, rätt sekteristiskt, synvinkel? Förr i tiden när man stött på ”det onda” brukade man göra korstecknet eller rikta krucifixet emot det. Nuförtiden använder man som talisman istället mantrat ”mångfald… mångfald…”. Det senare låter liknande bristfälligt på gediget intellektuella innehåll som det tidigare.

Dreher avslutar sin artikel så här:

”På valnatten bjöd jag min mamma på middag…Hon röstade entusiastiskt för Trump, och tyckte att han skulle segra i valet. Själv röstade jag inte eftersom jag kunde tåla varken Trump eller Clinton. Ändå läste jag för henne: ’Clinton har redan vunnit detta val’. Min mamma är en morförälder som blivit änka, och en före detta skolbusschaufför som inte vet någonting om politik. Hennes son är ett konservativt orakel som skriver om politik och kultur vid en tidskrift i Washington. Ändå, ändå…den lilla gamla kärringen från glesbygden hade rätt”. Alltså en lektion om självrannsakande som behövs hos vissa opinionsbildare inom vår egen så kallad ”progressiva” elit, eller hur?

Robert Horwood

 

Svar 1:

Jag vidhåller detta: rätten att ha en åsikt och rätten att yttra den är inte detsamma som rätten att stå oemotsagd. Nästan allt jag säger är det någon säger emot. Detta ser jag ingen anledning att protestera emot. Tvärtom.

Nina Fellman (S)

 

Svar 2:

Jämställdhet och jämlikhet är två grundfundament i min politiska övertygelse. Två andra är yttrande- och åsiktsfrihet.

Katrin Sjögren (Lib)