DELA

Paradigmskifte i åländsk politik

Jaha. Då står det klart att en minister i Ålands regering utan omsvep och fog kan kalla ålänningar för både ”kvinnohatare” och ”rasister” utan att det får politiska konsekvenser.

Det visar fredagens omröstning där regeringsblockets samtliga lagtingsledamöter ställde sig bakom ett fortsatt förtroende för regeringen och därmed kansliminister Nina Fellman (S).

Den politiska segern firades med att lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliministern omfamnade varandra i plenisalen. Mot de ålänningar som utsatts för Nina Fellmans kränkande omdömen måste gesten ses som ett hånfullt berättigande för kansliministerns uttalanden, som hon inte ens haft värdighet och vett att be om ursäkt för.

Det här visar tydligt på ett paradigmskifte inom åländsk politik där Ålands högsta företrädare berättigas till att använda kränkande tillmälen mot allmänheten med hänvisning till den allmänna vulgärdebatten på sociala medier. Fram till nu hade det naturliga varit att enskilda ministrar gör allt för att stävja och motarbeta alla typer av kränkande påhopp på nätet, men istället används nu rådande debattklimat för att rättfärdiga kansliministerns uttalanden.

Vi förstår den upprördhet som många ålänningar känner inför detta. Vi förstår också att regeringens politiska överslätande av händelsen uppviglar allmänheten till en ännu fränare ton i alla typer av digitala kanaler. För att vinna den politiska segern valde regeringspartierna Lib, S och MSÅ att offra sin egen värdighet som föredömen för Ålands folk. Att en minister utan saklig grund kallar människor för ”kvinnohatare” och ”rasister” är i och för sig inte bra, menar regeringspartierna, men låt gå… regeringssamarbetet är viktigast. Vad blir nästa steg?

I sina kommentarer till omröstningen uttrycker kansliministern inte någon som helst ånger för sina uttalanden mer än att hon från och med nu ska lyssna på sina egna råd att inte skriva då hon är ledsen och trött. Hon uppfattar sig inte heller som särskilt provokativ, utan snarare saklig. För oss inom Ålands Framtid och för många andra ålänningar framstår det här som en allvarlig brist på självinsikt, omdöme och respekt för andra människor hos ministern.

Och det är exakt detta som misstroendet handlade om:

Har en minister i Ålands regering rätt, att utan omsvep och utan politiska konsekvenser, använda gravt kränkande omdömen om ålänningar som är kritiska till ministerns arbete?

Vi svarar nej på den frågan eftersom det fullständigt förvanskar alla hitintills gällande demokratiska spelregler för den allmänna politiska debatten.

Ålands Framtid

Hanna Segerström, Magnus Jansson, Lisa Gustafsson, Rolf Granlund, Stig Kottelin, Birgitta Johansson, Gunder Andersson, Pia Eriksson, Jesper Sindén, Peggy Eriksson, Anders Eriksson.