DELA

Om skärgårdsturismen

Skärgårdsturismen har varit på tapeten i år. Niklas Lampi skrev i en ledare att skärgården är turist-Ålands framtidshopp. Samtidigt frågade Lampi var skärgårdens Havsvidden och Silverskär fanns. Johan Mörn har fått pris för sina idéer om skärgårdsturism och nyligen var det möte på Kobba Klintar. Mörn har uppmärksammat bristen på båtar, som kan ta ut turister i skärgården, något jag påpekat i flera insändare.
NL har rätt i att skärgården har en enorm potential som turistmål, liksom också fasta Åland. NL har också rätt i att det saknas erforderlig struktur för att erbjuda turister service i form av boende och matställen. Men ännu viktigare, de anläggningar som finns är aldeles för svårtillgängliga.

Ålands Kap Hornförening arrangerar i sommar en internationell träff med ca 90 deltagare från andra länder. Vi hade tänkt besöka Kökar en dag men skärgårdsfärjornas tidtabell satte stopp för det besöket. Vi hade komma ut i rimlig tid men en tidtabell som innebär att deltagarna, som till stor del är äldre människor, inte skulle vara tillbaka på hotellet före midnatt satte stopp. Kökar gick miste om ca 100 gäster. Att välja en annan dag stupade på att man kör med Ejdern på södra linjen. Hur kan man bara sätta in en färja med minimal salong och ingen servering? Skall 100 personer sitta i bussarna i 2½ timme?

Jag blev senare uppringd från Kökar, de hade kontaktat infrastrukturministern, som lovade att tillfälligt ändra turlistan och låta Skiftet avgå tidigare från Kökar. Hur skulle det gå till? Jag tvivlar starkt på att det löftet varit genomförbart. Man kan också fåga sig vad man tänkt på när turlistan ser olika ut varje dag och ibland olika turer olika veckor. Jag förstår om man i skärgården inte vågar satsa på turistanläggningar med det upplägg skärgårdstrafiken har.

Åland är underutvecklat som turistmål samtidigt som möjligheterna ä r enorma, men det krävs ett nytt tänkande, nya entreprenörer och investeringar. Mikael Björklund och Christian Ekström i all ära men de kan inte göra allt, det behövs fler. Turismen ökar i hela världen men minskar på Åland, varför? Orsakerna är många och ofta är det politikerna som sätter käppar i hjulen. Men turistnäringen har ett stort eget ansvar, varför stänger Åland när kontinenten inleder sina semestrar?

Jan Snellman frågade en gång efter bussarna från hamnen till centrum. Nu har staden saboterat busstrafiken så den förbindelsen kan vi glömma- utom Röde Orms tåg sommartid! Sedan undrar jag var sightseeingbussarna finns, Hop on Hop off? De som tar turisterna till Ålands alla sevärdheter. Och naturligtvis passagerarbåtarna som gör att turisterna kan ta en dagstur med god mat ut i skärgården som jag nyligen gjorde i Stockholm. Och var är upplevelseturismen? Den efterfrågas allt mer överallt i världen. Österlen i Skåne har med framgång marknadsfört stillheten och naturupplevelserna och får många turister från Danmark och kontinenten. Ålands skärgård skulle slå Österlen med hästlängder om man satsar rätt. Men eremitkojor är knappast lösningen. Det behövs transportbåtar men en kapacitet på 20 personer räcker inte långt. Det behövs anläggningar med större kapacitet men inga glas- och betongpalats, tack! Det skall vara genuin skärgårdsmiljö. Och skärgården skall inte ses från ett bilfönster eller från en tunnel.

Historia är något som lockar många men på Åland är fornlämningar ett otyg, på Gotland en inkomstkälla. När man fått igång en fungerande stenåldersby så lägger LR ner den. Ett företag som sysslade med dykturism på Kökar upphörde när LR ökade avgiften för tillstånd med 1000 %. Men det är inte bara LR som är hindret. Båtturism borde vara en självklarhet i skärgården men då protesterar man högt, inga nöjesbåtar vid min holme, de skall till en marina. Men när det skall byggas en ny marina då protesteras det också hej vilt! Men också båtturister behöver service och proviant.
Svenska tidningen På Kryss berättar att 2,5 miljoner båtturister omsätter miljardbelopp (i kronor) i Sverige. Det är skriande brist på småbåtsvarv och vinteruppläggningsplatser både i Stockholmsområdet och i Åboland. Det skulle säkert finnas utrymme för ett par varv i skärgården. Men är det någon som vill börja med sådan verksamhet blir det väl också protester.

Husbilsturismen växer så det knakar men sådana turister vill man inte ha på Åland och absolut inte i skärgården. LR hjälper till att stoppa dem genom skyhöga avgifter. Nej turister skall vara anpassade till ålänningarnas mall, hyra en enkel stuga för dyra pengar och för övrigt inte störa. Men för att komma till skärgårdsstugorna måste man åka bil och färja och färjeturerna har LR skurit ner på – utom vid middagstid på vintern till Föglö. Färjerederierna lockar många turister – som de behåller ombord!

Vill man ha turister till Åland och skärgården? Vill man ha jobb i skärgården? Då måste både LR, turistnäringen, skärgårdskommunerna och skärgårdsborna tänka till och tänka om, samarbeta och jobba hårt. Annars dör skärgården.
Jan Grönstrand