DELA

LCHF rockar fett!

Människan har funnits i drygt 2 miljoner år. Våra gener har inte förändrats särskilt mycket sen dess. Jordbruket kom för ca 10 000 år sedan. Sockret för ca 150 år sedan. Människan har i alla tider ätit fett (både mättat och omättat), protein (kött, fisk och ägg) och begränsat med kolhydrater (främst bär, en del rötter och lite frukt under säsong). Däremot har vi inte ätit raffinerade kolhydrater som mjöl och socker under största delen av vår historia. Vi har heller inte ätit en massa lightprodukter och aldrig räknat kalorier.
Många studier som visar på ökad frekvens av hjärt- och kärlsjukdomar i samband med intag av mättade fetter eller fett överlag är inte gjorda på människor som äter LCHF, dvs en form av lågkolhydratkost, utan det handlar ofta om personer som äter mycket fett OCH kolhydrater. Där har vi orsaken bakom västvärldens fetma. Kolhydrater, där socker är värst, höjer blodsockret. För att reducera sockernivån i blodet producerar kroppen insulin. Insulinet sänker visserligen blodsockret men är dessutom ett fettinlagrande hormon. Med LCHF undviker man blodsockersvängningar och minskar därmed insulinets fettinlagrande verkan.

Högt kolesterol i sig är inte dåligt. Det är fördelningen mellan HDL, LDL och triglycerider som är viktigt. Och det många inte vet (inklusive många inom sjukvården) är att en del av LDL-partiklarna (det ”dåliga” kolesterolet) faktiskt inte är dåliga. Något man dessutom vet idag är att problem med kolesterolvärden inte beror på fetter, utan främst på intag av inflammationsdrivande kolhydrater (framför allt socker). Vilket kolesterolvärde vi mår bra av är väldigt individuellt.
Det finns många varianter av LCHF. De flesta av oss äter mycket ovanjordgrönsaker. Kanske mer än många andra. Vi äter inte mer protein, det är en myt. Men istället för att äta oss mätta på bröd, pasta, socker mm så ger vi kroppen energi i form av naturligt fett. Kaloriräkning är ett beprövat koncept som inte fungerar särskilt väl i längden. Och fungerar det går man ofta hungrig. Vi är gjorda för att äta oss mätta. Med LCHF behöver man inte räkna kalorier, överskottet tenderar att inte lagras in.

Jag har själv ätit LCHF i drygt ett halvår. Resultat: – 9 kg, fri från min IBS, bättre allmänhälsa, aldrig hungrig och jag mår toppen. Men jag är ju bara en person… Efter lite surfande på internet framkommer det dock att jag är långt ifrån ensam.
Statistik kan visa olika saker beroende på hur den används och en korrelation betyder inte nödvändigtvis att det finns ett bakomliggande orsakssamband. Kom ihåg, all forskning är tyvärr inte bra forskning och en del är finansierad av läkemedelsindustrin som inte vinner på att vi äter oss friska av naturlig mat.
Annica Brink
fil. lic. och doktorand i biologi